Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. Október 03. 07:38, csütörtök | Belföld

Kétmilliárd forintot kapnak a magyar kisvállalkozások fejlesztésekre

Kétmilliárd forintot kapnak a magyar kisvállalkozások fejlesztésekre

A kisvállalkozások modernizációjára kiírt pályázat az Európai Unióban is egyedülállónak számít, Magyarországon pedig először indul ilyen finanszírozási forma.

A program a mikro-, kis- és középvállalkozásokat szólítja meg, és többek között eszközbeszerzésre, valamint új technológiai rendszerek kialakítására igényelhető - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása című kiírás keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 40 millió forint közötti támogatást igényelhetnek új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek kialakításához, valamint ezekhez kapcsolódó információs technológia-fejlesztésekhez - ismertette Rákossy Balázs.

Elmondta: a konstrukció keretében a pályázó teljesítménye a támogató által előre meghatározott eredményességi céloknak a projektmegvalósítást követő fenntartási időszakban való visszamérése révén kerül összevetésre a beadáskori állapottal. Ezen eredményességmérési szempontok teljesítésének végén születik döntés a visszatérítési arány mértékéről, azaz a pályázó részleges vagy teljes felmentést kaphat az előzetesen kiutalt visszatérítendő támogatás visszafizetése alól.

Az államtitkár kiemelte, hogy a várakozások szerint az eredményességhez kötött visszatérítési arány miatt a kedvezményezettek kiemelt figyelmet fognak fordítani a - várhatóan jövőbeli gazdálkodásukra is jelentős hatással bíró - projektek hatékony végrehajtására.

A feltételesen visszatérítendő támogatási forma alkalmazásával olyan fejlesztések támogathatóak, amelyek eredményeképpen a kedvezményezettek a saját múltbeli pozíciójukhoz képest mérhető fejlődést érnek el - jegyezte meg. Amennyiben a pályázati konstrukció tapasztalatai visszaigazolják majd a várakozásainkat, és sikereket ér el ez az új támogatási forma, akkor a jövőben hasonló pályázati kiírások magasabb keretösszeggel való megjelenésére is lehet számítani - tette hozzá az államtitkár.

A program keretében a tervek szerint több mint ötven vállalkozás technológiai modernizációja valósulhat meg, a támogatási kérelmeket 2019. november 21-én 9.00 órától lehet benyújtani - ismertette az államtitkár.

Forrás: origo.hu

Kép: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el