Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Augusztus 28. 13:20, szerda | Belföld

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Kihagyhatatlan Szinyei Merse Pál kiállítás nyílt Nyíregyházán

Harminc éve nem volt Magyarországon olyan különleges Szinyei Merse Pál kiállítás, mint ami augusztus 23-tól látható Nyíregyházán.

A festő nyolcvan legszebb alkotása tekinthető meg három hónapon keresztül a Jósa András Múzeumban. A kiállításra regisztrálni szükséges és kedvező jegyárakkal várják az érdeklődőket - írta a nyiregyhaza.hu.

Lila ruhás nő, Majális és a Szerelmespár. Ezek Szinyei Merse Pál legismertebb festményei. Az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar festő életműve azonban ennél sokkal gazdagabb.

Szinyei 80 festménye tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban. A festő dédunokája szerint, az alkotó attól különleges, hogy Közép-Európában ő az egyedi előfutára a francia impresszionistáknak.

Az impresszionizmust megelőző plein air festészet szempontjából a legnagyobb kincs Szinyei, ugyanis realizmus volt a környező országokban bőven, Magyarországon pedig romantika is volt. A romantika a millenniumi kiállításon is bőven virágzott még és csak az első bátortalan elismerései voltak 1896-ban a Majálisnak, holott ő azt 1873-ban festette – fogalmazott Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora.

Három hónapon keresztül lehet látni a tárlatot, augusztus 23-tól november 23-ig. Szerettük volna, ha minél többen nézik meg ezt a kiállítást, ezért a belépőjegy árak nagyon kedvezők, felnőtteknek 1200 forint.
Óránként 60 vendég láthatja

Az önkormányzat támogatta a Szinyei kiállítás megvalósítását. A városvezetés ugyanis célul tűzte ki, hogy különleges tárlatokat lehessen látni a szabolcsi megyeszékhelyen is.


Az előzetes regisztráció a múzeum webportálján történik, óránként 60-an csodálhatják meg tárlatvezetéssel a lenyűgöző festményeket.

Forrás: turizmus.com

Fotó: nyiregyhaza.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben