Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 11. 14:32, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kihirdették a legjobb európai gyermekbarát tartalom díj győzteseit

Kihirdették a legjobb európai gyermekbarát tartalom díj győzteseit

Kihirdették a Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díj győzteseit: az európai uniós versenyben a Magyarországot képviselő két weboldal közül a ludbriko.hu második helyen végzett a felnőtt nem szakmabeliek kategóriájában.

A négy kategória győzteseit a biztonságosabb internet napján (Safer Internet Day - SID) hirdették ki Brüsszelben - olvasható az Európai Bizottság közleményében. A felnőtt nem szakmabeliek kategóriájának első helyén végző Paxel 123 games nevű izlandi weboldal szórakoztató formában kínál tanulási lehetőséget az iskola előtt álló gyerekek és általános iskolások számára.
A kategória második helyét megszerző ludbriko.hu interaktív építészeti weboldal kreatív feladatok és játékok segítségével különböző épületekkel és azok történetével ismerteti meg az érdeklődőket.
A felnőtt szakmabeliek mezőnyében a Csehországot képviselő Web a Webik - Junior Radio weboldal lett a győztes, amely hanganyagként rögzített tündérmeséket, online játékokat és egyéb interaktív szórakozási lehetőségeket kínál a fiatalok számára.
A fiatalok egyéni kategóriájában egy 15 esztendős holland kislány divatról, iskoláról, sütés-főzésről és sportról szóló Lifesplash nevű blogja vitte a prímet, míg az iskolai osztályok/fiatalok csoportjai által szerkesztett weboldalak között egy lengyel nyelvvel foglalkozó videóblog került ki győztesen.
Az elismeréseket az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke, Neelie Kroes adja át a weboldalak készítőinek. A díjazottak között belga, portugál, román, orosz és brit weboldalak is sorakoznak. A közlemény kitér arra is, hogy az alelnök - az Európai Internetbiztonsági Hálózattal (Insafe) együttműködve - olyan kezdeményezést indít útjára, amelynek célja, hogy a fiataloktól érkező ötletek révén tegyék jobbá az internetet.
"Látom, hogy a gyerekek és a fiatalok milyen elképesztő dolgokat képesek csinálni digitális eszközökkel. Muszáj erre bátorítanunk őket, segíteni nekik, hogy biztonságban legyenek, és megadni nekik a lehetőséget arra, hogy maguk tegyék jobbá az internetet, és szembeszállhassanak az internetes zaklatással" - húzta alá Kroes.
A Legjobb Európai Gyermekbarát Tartalom Díjért meghirdetett versenyre négy kategóriában, 26 országból összesen 1097 nevezés érkezett. Magyarországról 19 weboldalt neveztek, közülük két szájt jutott be a versenybe a zsűri döntése értelmében. A megmérettetés célja arra ösztönözni az érdeklődőket, hogy készítsenek a gyerekek számára olyan netes tartalmakat, amelyek a tanulásnak, a játéknak, a felfedezésnek és az alkotásnak adnak teret.
Több mint száz ország - köztük most először az Egyesült Államok is - kedden ünnepli a biztonságosabb internet napját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;