Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. December 04. 07:00, szerda | Külföld

Kínai vállalatok építenek metrót az Andokban

Kínai vállalatok építenek metrót az Andokban

Egy kínai vasútépítő konzorcium, az APCA Transmimetro kapott lehetőséget a kolumbiai vezetéstől arra, hogy megépítse a főváros, Bogotá első metróvonalát- írja az Asia Times.

"Bogotá évtizedek óta dédelgetett álma válhat valóra azzal, hogy megkötötték a kivitelezői szerződést a kínai konzorciummal" - mondta el Iván Duque kolumbiai elnök a dokumentum aláírását követően.

Duque azt is hozzátette, hogy most már hivatalosan elkezdődhetnek a munkálatok, a metróberuházás pedig a kolumbiai főváros eddigi legnagyobb értékű infrastrukturális fejlesztése lesz.

A projektben a Világbank, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank is részt vesz. A Világbank 70 millió dolláros összeggel támogatja a megvalósulást.

Kolumbiai várakozások szerint, a hatalmas projekt várhatóan mintegy 60 ezer munkahelyet teremt.

Az APCA-konzorciumban két nagyvállalat képviselteti magát, ebből a China Harbor Engineering Company egy jóval nagyobb, kínai tulajdonú állami behemót leányvállalata. Az anyacég jelenleg a Forbes 500 legnagyobb vállalatot lajstromozó listáján a 110. helyen áll. Sem ennek, sem a másik, kisebb vállalatnak nem volt még latin-amerikai metró- vagy vasútépítési projektje, bár komoly referenciáik vannak a térség közúthálózatának fejlesztésében.

A konzorcium a metróvonal létesítésének valamennyi feladatában komoly szerepet vállal, tervezéstől kezdve az állomások megépítéséig, majd a vonal üzemeltetéséig bezárólag, 20 évre szóló megállapodással.

A vonal 16 állomásos lesz, 24 kilométeres, magasvasúti megvalósítással épül majd meg.

A bogotái önkormányzat szerint, a metró óránként 72 ezer utas szállítását végzi majd, ez jelentősen könnyít a Transmilenio buszhálózat terhelésén. Az 1998-2001 között kialakított gyorsbusz-hálózat már nem képes kiszolgálni a város igényeit, így a metró megépülése minden bizonnyal óriási könnyebbséget jelent majd a városi tömegközlekedésben.

Megemlítendő, hogy több más andoki országgal ellentétben, Kolumbia nem csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út programhoz, és szomszédos országaihoz képest, csak elvétve ad oda nagy infrastrukturális projekteket kínai kivitelezőknek. A konzorcium nagyobb tagja azonban korábban már elnyert egy szerződést egy 30 kilométer hosszú autópálya-szakasz megépítésére, melynek célja, Medellín összekötése a Karib-tenger partjával. Ugyanez a cég Costa Ricában is jelen van az úthálózat fejlesztésében, San José és a karibi partvidék között, annak finanszírozását a kínai Eximbank 395 millió dolláros kölcsönnel támogatja. Befejezését 2020 végére ígérték, de az már most látható, hogy csúszni fog a projekt lezárása.

A Bloomberg idén ősszel azt közölte, a bogotái metróvonal építése 4 milliárd dollárt emészt majd fel (mintegy 1200 milliárd forint), és várhatóan öt évig tartanak a munkálatok.

Egy tavaly kiadott jelentés szerint, a világ öt legnagyobb közlekedési forgalmat bonyolító városából három Latin-Amerikában van. A 7 milliós Bogotá ezen a listán a harmadik, a kolumbiai várost Mexikóváros és a brazil Sao Paulo követi. A lista élén Moszkva áll, a második helyen Isztambul.

Forrás: origo.hu

Kép: Németh András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez