Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. December 20. 11:15, szerda | Külföld

Kinyitott a világ legrégebbi könyvtára

Kinyitott a világ legrégebbi könyvtára

Csak a Vatikánban van több ősi kézirat és kódex, mint az egyiptomi Szent Katalin kolostor könyvtárában. Utóbbi az elmúlt három évben felújítás miatt zárva volt, de ezen a hétvégén ismét megnyílt a látogatók és a kutatók előtt.

A Szabó Ervinről elnevezett testvéreivel ellentétben a Szent Katalinból nem lehet hazavinni a köteteket. A turisták megnézhetik, tudósok pedig kézbe is vehetik a köteteket.

A kolostort, amiben a világ legrégebben működő könyvtára is van, még Jusztiniánusz bizánci császár építtette, 548 és 565 között, és a benne lévő hatalmas mozaikok szintén világhírűek.

3300 ősi kéziratot őriznek itt, a legrégebbiek a 300-as évekből valók. A mostani felújítás közben előkerült egy eddig nem regisztrált kötet Hippokratésztől (ő írta az orvosok mai napig használt esküjének szövegét).

A Sínai-félszigeten lévő kolostor a Sínai Egyház tulajdonában van, amely nem a kopt irányzathoz tartozik (mint a legtöbb egyiptomi keresztény templom), hanem a görög ortodoxokhoz, ám azon belül is annak jeruzsálemi ágához.

Forrás: 444.hu

Fotó:magyarkurir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).