Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kitart Magyarország mellett a Templeton

Kitart Magyarország mellett a Templeton

A Franklin Templeton portfóliójában a harmadik negyedév végén 11,7 milliárd dollárnyi magyar állampapír volt - írja a Napi Gazdaság. A cég magyar kitettsége 3,4 százalékkal nőtt, főleg az árfolyamnyereségnek és a kamat halmozódásának köszönhetően. Ezzel a cég továbbra is Magyarország legnagyobb hitelezőjének mondható, a központi költségvetés 22.085 milliárd forintos adósságának 11,7 százaléka volt a cég kezelésében.

A Templeton magyar kötvényállománya egy negyedév alatt 3,4 százalékkal, 383,3 millió dollárral nőtt, vagyis a bővülés elmaradt a második negyedéves 660 milliótól. Az alapok részletes portfólióját vizsgálva az látszik, hogy ha a kezelő egyáltalán nem nyúlt a papírokhoz, akkor július és szeptember között 3-4 százalékos hozamot tudott elérni. Mindez arra utal, hogy az alapokat kezelő Michael Hasenstab nem növelte érdemben magyar kitettségét, csak tartotta a meglévő állampapírokat.

Szeptember végén a teljes Templeton-állomány 48,9 százaléka forintban denominált kötvényekben volt, a diszkontkincstárjegyek 4 százalékot tettek ki, míg a devizakötvények 47,1 százalékos súlyt képviseltek. Ebben a tekintetben különbség látszik az amerikai és a luxemburgi alapok között, hiszen a tengerentúlon többségben vannak a devizás papírok, míg a luxemburgi alapokban 52,7 százalékban forintkötvényeket tart a cég. Az egyébként már hosszabb ideje tartó folyamat, hogy a Templeton a forintalapú papírok felé mozdult el, ennek ellenére a magyar devizakötvények kibocsátásakor is aktívan részt vesznek a jegyzésben, idén februárban például a dollárkötvények negyedét vették meg.

A legtöbb magyar eszközt változatlanul az amerikai Templeton Global Bond Fund kezeli, melyben 4,5 milliárd dollárnyi különböző típusú és futamidejű magyar kibocsátású állampapír van. Luxemburgban két alapra koncentrálódnak a cég befektetései, a Templeton Global Bond Fund 3,2 milliárd dollárnyi, a Templeton Global Total Return Fund pedig 2,6 milliárdnyi magyar papírt kezel.

A Templeton portfóliókezelésével kapcsolatban éppen ma lesz érdemes figyelni, ugyanis most jár le a DDD473662 kódjelű 2009-ben kibocsátott 7,5 százalékos kamatozású forintkötvény, melyből a cég amerikai alapjaiban több mint 70 millió dollárnyi van. Ha a mai lejárat után a külföldiek kezében lévő kötvényállomány számottevő csökkenéséről számol be az Államadósság Kezelő Központ Zrt., akkor valószínűsíthető, hogy a Templeton nem újította meg a papírokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal