Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 26. 11:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Könyvmecénás - Könyvtámogatói programot indított a Csimota

Könyvmecénás - Könyvtámogatói programot indított a Csimota

Könyvmecénás elnevezéssel könyvtámogatói programot indított a Csimota Könyvkiadó; a kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

Tsík Sándor, a kiadó kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a napokban indult programmal egyszerre kívánnak visszanyúlni a könyvkiadás legősibb formájához, amikor a köteteket még nem kiadók, hanem jómódú mecénások támogatásával hozták létre, valamint ahhoz az Európában már elterjedt támogatási rendszerhez, melyben a különböző kulturális területeken bevonják a közönséget egy-egy alkotás létrehozásába. Ezzel Magyarországon is napvilágot lát a könyvkiadás területén az előfinanszírozói rendszer.
Mecénás bárki lehet, aki szeretné egy kicsit sajátjának érezni egy-egy értékteremtő könyv megszületését, és örülne, ha neve összekötődne ezekkel a művekkel. A támogatásként felajánlható legkisebb összeg mindig az adott könyv fogyasztói ára - közölte.
A támogatásért cserébe a mecénások vagy egy általuk választott személy neve bekerül a könyvbe, és elsőként ők juthatnak a kötethez, amely kereskedelmi forgalomba csak ezután kerül; a szervezők ráadásul számos exkluzív tartalommal és programmal kívánják megköszönni a mecénások közreműködését. Fontos sajátossága a kezdeményezésnek, hogy a mecénások számától függetlenül garantálják a könyvek megjelenését. A programba a Csimota más kiadók jelentkezését is várja akár felnőtteknek, akár gyerekeknek szóló, minőségi kötetekkel.
Csányi Dóra, a Csimota Könyvkiadó főszerkesztője elmondta: a program bevezetésével arra a tendenciára is reagálni szerettek volna, hogy manapság a könyvek fogyasztói árát különböző kedvezményekkel, akciókkal próbálják levinni. Véleménye szerint ez a könyvek kultúrát teremtő és hordozó jelentőségét értékteleníti el, amivel a kulturális javak leértékelhető áruvá degradálódnak.
Az első mecénásokra váró könyv az Egyszervolt... című meseantológia, a támogatási időszak június 30-án zárul.
A program részleteiről és a támogatásra váró kötetekről a www.konyvmecenas.hu honlapon találhatók további információ.

Címkék: Kultúra-könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során