Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Február 28. 06:20, péntek | Belföld

Koronavírus: Karantén esetén ezeket nem szabad kihagyni a bevásárlásból

Koronavírus: Karantén esetén ezeket nem szabad kihagyni a bevásárlásból

Itthon egyelőre még azért ennyire nem súlyos a helyzet, de jó felkészülni minden eshetőségre. Ha cselekedni kell, akkor legyünk tisztában azzal, hogy milyen élelmiszerre, illetve háztartási cikkre lehet szüksége karantén esetén.

Bár jelen helyzetben még nem tudni koronavírusos megbetegedésről Magyarországon, ám a szakemberek véleménye szerint minimális az esélye annak, hogy országunkat elkerülje. Ausztriában, Tirol tartományban, Horvátországban, sőt már Romániában is regisztráltak megbetegedést. Sőt, egyáltalán nem kizárható, hogy már Magyarországon is jelen van a koronavírus, csak még nem tudunk róla, szóval valóban indokolt az óvatosság - mondta Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel a köztévében.

A volt tisztifőorvos, Falus Ferenc azt mondta, hogy igazi baj akkor lenne, ha már követni sem lehetne azt, hogy itthon honnan indult a fertőzés, illetve ha egyszerre lennének megbetegedések Kelet- és Nyugat-Magyarországon.

A Pénzcentrum úgy tudja , hogy a magyarok is elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket és a háztartási cikkeket egy esetleges lezárástól, illetve karanténtól tartva. A lap azt írja az Országos Kereskedelmi Szövetség információira hivatkozva, hogy trendszerűen még nem érzékelhető a roham a magyar kiskereskedelemben, de nem számítanánk fennakadásokra, ha hirtelen mindenki nagybevásárolni indulna.

Pánikra semmi ok!

Vészhelyzetről még egyáltalán nem beszélhetünk, ám azért jó, ha ezekben a napokban kicsit körültekintőbben és tudatosabban vásárlunk. Mielőtt boltba megyünk, érdemes felmérni a készletünket, hogy fölöslegesen ne pakoljunk mindent a bevásárlókosarunkba. Jó, ha a zsebedben, vagy a táskádban tartasz egy kézfertőtlenítőt. Legyen az spray, szappan, vagy gél, teljesen mindegy, a lényeg, hogy a gyógyszertárból szerezd be. Mindezek mellett egyéb fertőtlenítésre alkalmas, klórtartalmú tisztítószert is szerezz be, ha nincs otthon.

Alap élelmiszerek és háztartási cikkek

Érdemes beszerezni egy kisebb mennyiséget lisztből, olajból, cukorból is, de jól jöhet az instant élesztő, a porleves, a konzerv, és a tartós tej is kétszersülttel, vagy tartós kenyérrel kiegészítve.
Ha teheted, a fent említett alap élelmiszereken túl írd még fel a bevásárlólistára a kekszet, a lekvárt, a mézet, a müzlit, na és persze a kávét, vagy a teát se hagyd ki.
Sokáig eláll a burgonya, a répa és az alma is, de csak előnyünkre vállhat, ha vannak a kamrában olyan száraz alapanyagok is, mint a bab, a lencse, vagy a csicseriborsó.
Tankoljunk fel zöldség-gyümölcs konzervekből és mirelit-termékekből is, így szinte már biztosan nem fogunk hiányt szenvedni, ha időszakos fennakadások, illetve lezárásokat vezetnének be a koronavírus miatt.


Gyógyszerek és vitaminok

- c-vitamin
- multivitamin

Krónikus betegek esetében (pl. cukorbetegség, astma, szívbetegség) arra is nagyon figyeljünk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek rendelkezésre álljanak akár gyógyszerhiány esetén is. Ha fogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a recept kiváltását.

- láz- és fájdalomcsillapító
- hasfogó
- hashajtó
- kötszer

Jó, ha a fürdőszobában és körülnézel. Legyen szappan, fogkrém, mosópor és wc-papír is, na és persze ha valamilyen háziállatot tartasz, az ő igényeire is gondolj!

A kézszárítók megölik a koronavírust?

A kínai China Daily-ben jelent meg egy olyan cikk, amely szerint, ha az ember 30 másodpercig a kézszárítók forró levegője alatt tartja a kezét, akkor a koronavírus elpusztul. A kézszárítók nem pusztítják el a vírusokat. A WHO arra figyelmezteti az embereket, hogy naponta többször alaposan mossanak kezet szappanos vízzel, vagy alkoholos fertőtlenítőkkel.

Fokhagymával a koronavírus ellen?

A fokhagymát a WHO is az egyik legegészségesebb élelmiszernek tartja számos jótékony hatása miatt. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre, ám arra nincs bizonyíték, hogy fogyasztásával védekezhetünk a vírus ellen. Ezt a kérdést a nemzetközi szervezet azért tisztázta, mert egy közösségi oldalon megjelent egy olyan poszt, amiben valaki azt állította, a fokhagymával gyógyította a koronavírust.

A fokhagyma sok magyar étel elengedhetetlen hozzávalója. Amellett, hogy kellemes ízt ad az ételnek, nagyon egészséges. A fokhagyma tele van fontos ásványi anyaggal, vitaminnal, nagyon sok betegségre jó. Ám talán az még nem jutott az eszedbe, hogy a párnád alá tedd. Pedig érdemes.

A fokhagyma nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-rendellenességek, vagy a cukorbetegség megelőzésében. A fokhagyma kiválóan alkalmas fertőzések kezelésére, gyulladáscsökkentésre. A fokhagyma jót tesz a vérkeringésnek is és csökkenti a koleszterinszintet. És még nincs vége! A fokhagyma akkor is számos jótékony hatással bír, ha a párnád alá teszel belőle néhány gerezdet.

Könnyít a légzésen

Ha megfázással, náthával küzdesz és éjszaka nem tudsz aludni, mert eldugul az orrod, akkor próbáld ki, hogy a párnád alá teszel néhány gerezd fokhagymát. A hagymában található allicin vegyület feloldja a nyákot, a légzésed könnyedebb lesz és jobban tudsz majd aludni. Fokhagymával egyébként érdemes gőzölni is. 3-5 gerezd zúzott fokhagymát tegyél forró vízbe és lélegezd be a gőzét.

Baktériumölő

A fokhagyma antibakteriális hatása révén segíthet a megfázás vagy az influenza időtartamának lerövidítésében is. A kutatók szerint ez azért van, mert az allicin képes blokkolni két enzimcsoportot, amelyek lehetővé teszik a baktériumok elszaparodását. Ha a párna alá fokhagymát teszel, segíthet a baktériumok elpusztításában.
Jobban alszol

A fokhagymát régen is használták álmatlanság ellen. A fokhagyma illata segíthet abban, hogy elaludj és nyugodtan aludd végig az éjszakát.
Véd a rovarok, pókok ellen

Kivel ne fordult volna már elő, hogy éjszaka arra ébred, hogy egy szúnyog zümmög a feje körül, vagy megcsípte egy pók. A párna alá rejtett fokhagyma illata távol tartja a pókokat és a szúnyogokat az ágyadtól.

Vigyázz!

Ha háziállatot, kutyát, vagy macskát tartasz, akkor figyelj arra, hogy a házi kedvenced ne vegye ki a párna alól a fokhagymát és rágcsálja el. A fokhagyma mérgező hatással van az állatokra.

Forrás: mindmegette.hu

Kép: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: