Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 26. 14:56, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kutatók vizsgálták, lehetett-e több mint ezer gyermeke a marokkói szultánnak

Kutatók vizsgálták, lehetett-e több mint ezer gyermeke a marokkói szultánnak

Muláj Iszmáil marokkói szultán a korabeli híradások szerint több mint ezer gyermeket nemzett, a Guinness-rekordok könyvében 888 gyermekkel, a történelem legnagyobb igazolt utódszámával szerepel. Osztrák tudósok most számítógépes szimulációval utánajártak annak, miként volt ez lehetséges.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a Vérszomjas gúnynéven is közismert szultánnak 32 éven át naponta kellett nemi aktust létesítenie ahhoz, hogy ennyi gyermeke legyen.
Muláj Iszmáil 1672 és 1727 között uralkodott, ő volt a ma is hatalmon lévő marokkói alavita dinasztia első jelentős szultánja. Magát Mohamed prófétától származtatta. Ő volt a marokkói történelem leghosszabb ideig uralkodó szultánja, uralkodása végén az országot egy több mint 150 ezer fős hadsereggel tartotta ellenőrzése alatt. Hírhedten kegyetlen volt, uralkodása azzal kezdődött, hogy négyszáz levágott emberfejet - ellenségei fejét - tűzette ki Fez városában, és uralkodása 55 éve alatt több mint 30 ezer embert gyilkolt meg a harctereken kívül.
Annak idején Dominique Busnot francia diplomata, aki rendszeresen megfordult Marokkóban, arról írt, hogy 1704-re a szultánnak 1171 gyereke volt négy feleségtől és 500 ágyastól. Akkor Iszmáil már 57 éves volt és 32 éve uralkodott.
Kutatók megkérdőjelezték a szám valódiságát, mondván a nők csak a hónap egy bizonyos szakaszában termékenyek, és a sperma általában nem termékenyíti meg a petesejtet, sőt a nőket gyakran sújtja meddőség.
A kérdés kiderítésére a Bécsi Egyetem kutatói számítógépes szimulációt fejlesztettek ki, hogy megtudják hányszor kellett nemi aktust létesíteni a szultánnak ahhoz, hogy 32 év alatt 1171 gyermeke legyen. Azt találták, hogy felállíthatta ezt a rekordot.
"Számításainkkal annyira konzervatívak voltunk, amennyire csak lehetett, és ennek ellenére Muláj nemzhetett ennyi utódot" - közölte Elisabeth Oberzaucher, az egyetem antropológusa, a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője a Live Science tudományos-ismeretterjesztő hírportállal.
A szimuláció a teherbeesés modelljeinek sokféleségére alapult. Az egyik ilyen szimulációs sor azt feltételezte, hogy a nők menstruációs ciklusa nincs összhangban, míg a másik azt, hogy összhangban van. Figyelembe vették, milyen minőségűek lehettek Iszmáil spermái a női petesejtek megtermékenyítésekor amint öregedett, és azt is, milyen gyakran tűnnek a nők szexuálisan vonzónak, amikor a menstruációs ciklusban a legtermékenyebbek.
A szimuláció eredménye szerint Iszmáilnak naponta átlag 0,83-1,43 alkalommal kellett nemi aktust létesítenie ahhoz, hogy 1171 utódja legyen. Sőt az is kiderült, nem volt szükség a négy feleség és 500 ágyas hatalmas háremére ahhoz, hogy ennyi gyermeke szülessen. A kutatók szerint elég volt hozzá egy 65-110 fős hárem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során