Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 28. 08:00, kedd | Helyi
Forrás: Revita TV

Kutatók éjszakája

Kutatók éjszakája

Előadásokkal, kísérletekkel, bemutatókkal várta az érdeklődőket pénteken este Győrben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János kara. A kutatók éjszakája programsorozat természet- és társadalomtudományi aktualitások demonstr

A kutatók éjszakáján szerették volna megtudni, mennyire van jó érzékük az idegen nyelvek tanulásához. A tesztet külföldi eredmények felhasználásával magyar kutatók dolgozták ki. A mérésre egyelőre nincs intézményes lehetőség, az Apáczai kar vendégei szerencsések voltak, hogy kipróbálhatták magukat.

A teszt négy eleme közül az első a hangok észlelését vizsgálta. Ehhez általában mesterséges nyelvet használnak, hogy az előismeretek ne befolyásolják az eredményt. Ezt a szerepet ezúttal a japán nyelv töltötte be.
Ezen kívül a teszt vizsgálja a szabályalkotási képességet, a szavak szerepének érzékelését és az asszociatív memóriát. Ezek összességéből állapítható meg az egyéneknél a nyelvérzék szintje.

A szellem művelése mellett életünk fontos része a test karbantartása. A kutatók éjszakájának másik helyszínen arra kaphattak választ az érdeklődők, milyen fizikai állapotban vannak. A vállalkozókra érzékelőket ragasztottak, és egy maszkkal az arcukon kellett egyre keményebben teljesíteniük.

Az adatokból aztán ki-ki megtudhatta, milyen edzettségi állapotnak örvend.

Sajnos azonban nem mindenki tesz így. A tapasztalatok azt mutatják, az iskolás korú diákok nagy része nem áll ilyen jól a testmozgással.

A rendezvények között jutott érdekesség a természet szerelmeseinek is. A kar botanikai kutatócsoportjának jóvoltából a szárazságtűrő növényekkel és tulajdonságaikkal ismerkedhettek meg, akár az egészen apró részletekig. A bemutatókat és előadásokat több százan keresték fel, a kutatók éjszakája ezúttal is kiváló alkalom volt a bemutatkozásra mind a tudomány mind a győri Apáczai kar számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.