Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Február 16. 09:29, szerda | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kuti József "Győr Sportjáért" Életműdíjat kapott

Kuti József "Győr Sportjáért" Életműdíjat kapott

A Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriuma 16. alkalommal adta át „Az év sportolója” versenysorozat díjait. A „Győr Sportjáért” Életműdíjat Kuti József, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete tiszteletbe

A Győr Sportjáért Életműdíj új tulajdonosa egy olyan kiváló pedagógus és remek sportember, akinek kedvenc sportágai az asztalitenisz és az atlétika, s több mint három évtizeden át társadalmi munkában irányította Győr város felsőoktatási intézményének sportegyesületét. Kuti József tanári és sportvezetői tevékenysége szervesen összeforrt a mai Széchenyi István Egyetem elődjével és a jelenlegi egyetemmel, annak sportéletével. A Díj kitüntetettje igazi példakép emberként, tanárként is a ma ifjúsága, de fiatalabb kollégái előtt is.

A mindig csendes, higgadt Kuti József matematika, fizika és ábrázoló geometria szakos tanár, aki villamosságtant is oktatott hallgatóinak. A győri egyetem jogelődje, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Sportkörének alapító, ily módon első elnöke volt. 1973-tól több mint három évtizeden át irányította a főiskola, majd az egyetem sportegyesületét, amely Győr város, sőt a megye sportéletében is rangot vívott ki magának. Nyitottságára jellemző, hogy befogadója lett például a férfi NB II-es röplabdának, amely az egyetem nélkül valószínűleg már eltűnt volna Győr sportéletéből. Férfi és női kézilabdában pedig a város sportfejlesztési programjához kapcsolódva, utánpótlás csapatokat versenyeztet az egyesület. Kuti József ifjúkori, ma is kedvenc sportágában, az asztaliteniszben az első osztályban és az Extra Ligában is szerepelt a győri egyetem. Elnöki tevékenysége során 2004-ben Egyetemi Asztalitenisz Világbajnokságot rendezthettek Győrött. Vezetésével tizenhárom alkalommal végzett az első helyen az intézmény a műszaki képzést folytató felsőoktatási intézmények évente megrendezett bajnokságában. Elnöki tevékenysége során az egyesületnél asztalitenisz, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, sakk, triatlon, kézilabda és judo szakosztályokban folyt a munka, a futball kivételével a többi szakosztály ma is aktívan működik. A férfi kosarasok az NB I/B-be jutottak, a női kézilabda és férfi gárda az NB II-ben, a sakkozók pedig az OB II-ben öregbítik a Széchenyi István Egyetem hírét. Ma mintegy 350-en sportolnak az intézmény szakosztályaiban.

Kuti József vezetésével a versenysport mellett az intézményben a hallgatók szervezett szabadidős foglalkozásokon, rendezvényeken való részvételét is kiemelten fontosnak tartották. Hihetetlen színes a sportági lista a győri Széchenyi István Egyetemen, ma több mint 25 sportágban biztosított a testedzés a hallgatók számára, akik közül jelenleg csaknem 1500-an élnek a lehetőségekkel.

Bár a stafétabotot néhány éve átadta fiatal kollégájának, azért az egyesület örökös tiszteletbeli elnökeként a háttérből ma is igyekszik segíteni, nem kerülhet ki egy-egy sportpályázat sem az egyetemről anélkül, hogy Kuti tanár úr ne figyelne rá.
A néhány éve alakult városi sporttörténeti bizottságban is számíthatnak ötleteire, precíz munkájára. Kuti József - túl a hetvenen - ma is fiatalos lendülettel, sok-sok tapasztalattal a háta mögött segít, ahol tud.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.