Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Július 15. 14:02, hétfő | Belföld

Lassan egy hete, hogy elhunyt a híres magyar fotóművész

Lassan egy hete, hogy elhunyt a híres magyar fotóművész

Egy héttel ezelőtt hunyt el Gottvald Károly, Tolna megye legismertebb fotóriportere. Életművének bemutatására készült a tolnai Mag-házban. A kiállítást nem fújják le. Özvegye – többek segítségével – megszervezi azt.

Fél évszázad eseményeit örökítette meg
Gottvald Károly 1949-ben született Tolnán. Házasságot 1970-ben kötött Boros Katalinnal. Két fiuk és három unokájuk született.

Tolnán 1978-ig élt, aztán családjával Szekszárdra költözött. A megyei lapnál dolgozott, de sokat fotózott az MTI-nek, a Magyar Ifjúságnak, az Új Tükörnek, a Szekszárdi Vasárnapnak, a Tolnai Extrának és a Tolnai Hírlapnak is. Képei illusztrálták Csányi László, Vadas Ferenc, Hazafi József és Ékes László könyveit. Felnagyított felvételei láthatók az Atomenergetikai Múzeum homlokzatán. Munkásságát számos díjjal ismerték el: Urántoll (1996), Csányi-díj (2001), Tolna Városi Sajtódíj (2002), Németségért Nívódíj (2006).

Hetvenévesen érte a halál. Helytörténeti szempontból rendkívül értékes anyagot hagyott hátra, archiválva. Fél évszázad Tolna megyei közéleti eseményeinek képi anyagát őrzik filmszalagjai és digitális adathordozói.

Nemrégiben még az életmű-kiállítására készült. Már kezdte bekereteztetni a kinagyított fotóit. A tárlat augusztus 16-án nyílik, a tolnai Mag-házban. Rendhagyó esemény lesz, a képalkotó jelenléte nélkül. Gottvald Károly, a megye legismertebb fotóriportere elhunyt. 70 évet élt.

Tolnán nőtt fel, rövid ideig a textiliparban dolgozott, a Patexnél, s már általános iskolás korában, az ötvenes évek végén bekapcsolódott a gyári fotószakkör munkájába. A Tolnai Népújsághoz (illetve annak elődjéhez, a Tolna Megyei Népújsághoz) 1970-ben vették fel. Főállásban végig ott állt alkalmazásban, 2012-es nyugdíjba vonulásáig. De nyugdíjasként is rendszeresen bedolgozott lapunknak.

Nagy szakmai rutinra tett szert, belevetette magát a munkába, legyen szó bármilyen eseményről – a püspöki misétől az aratósztrájkig – s csak akkor nyugodott meg, amikor érezte, hogy megvan „a kép”. A másnapi újság címlapfotója.

Legemlékezetesebb sorozata a paksi atomerőmű építése során készült. A legjelentősebb szakmai elismerést a 12 áldozatot követelő pörbölyi iskolabusz-baleset humánus bemutatásáért kapta. Akkor, „Az év sajtófotója” pályázaton II. díjat nyert, ami vidéki fotóriportereknek ritkán adatik meg.

Ott volt a technikatörténeti forradalom sűrűjében: pályája kétharmadát a filmes, egyharmadát a digitális korszakban töltötte. Fotózott uránbányászokat 1200 méteres mélységben, és lencsevégre kapta a gemenci erdőt, madártávlatból, helikopterről. Találkozott a híres kortársakkal: politikusokkal, művészekkel, tudósokkal, sportolókkal. Megörökítette II. János Pál pápát a pécsi miséjén, Teller Edét a paksi látogatásakor és Fülöp herceget, amikor visszahozta az első hódokat a Gemencbe.

Rengeteg kiállítása volt, köztük olyan is, amelyet vándoroltattak az országban, Nyíregyházától Pécsig. Állandó tárlata Tolnán, Bogyiszlón és Pakson van. S szülőhelyén, Tolnán most lesz még egy. Egy időszaki, mely bemutatja a munkáját, a pályáját, az életét.

Gottvald Károlyt a Tolnai Népújságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. saját halottjának tekinti.

Forrás: teol.hu

Fotó: Makovics Kornél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk