Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Január 04. 12:55, csütörtök | Belföld

Látványterven a tervezett rákoskeresztúri metróvonal

Látványterven a tervezett rákoskeresztúri metróvonal

Meglepetésként érte a budapestieket, hogy Rákoskeresztúr irányába új metróvonalat terveznek 127 milliárdos beruházással. Most már a látványtervek is megjelentek a nagyszabású tervhez!

Készülnek a budapesti XVII. kerületi rákoskeresztúri metróvonal engedélyes tervei – írja vg.hu. Riz Levente, a kerület polgármestere a testületi ülésen azt mondta: 2017 novemberében a tervező iroda leszállította a tanulmányterveket. A rákosmenti szárnyvonal kapcsán a tervezők négy különböző alternatívát vizsgáltak.

Három esetben a körvasútnál, a Rákos-pataknál ágazna el a metró, és a Rákos-Hatvan vasútvonal mentén érné el a XVII. kerületet. A negyedik változat szerint a metró a HÉV-vonalból a XVI. kerületi Sárga rózsa utcánál fordulna jobbra, végig a felszínen haladna, az Akadémiaújtelepnél lépne be a XVII. kerületbe, és innen kéreg alatti vezetéssel érné el Rákoskeresztúr-városközpontot. A tervezők 123-127 milliárd forintra becsülik a kivitelezés költségét. Az önkormányzat tervei egy facebook-oldalon is napvilágot láttak.

Rákoskeresztúrról most 47 perc alatt lehet a Déli pályaudvarig eljutni, a metró kiépítésével a menetidő 32 percre csökkenne, az Örs vezér tere pedig 22 helyett 13 perc alatt lenne elérhető. A jogerős építési engedélyek a tervek szerint 2019-ben lesznek meg, az építkezés 2020 után indulhat.

Az ajánlott nyomvonal, amely Sárgarózsa utcánál fordulna jobbra, a Nagyiccei kiserdőt megvédve a felszín alá bukna, majd a természetvédelmi terület mellett (és nem keresztben) haladna végig a felszínen. Akadémiaújtelepnél lép be a kerületbe, innen kéreg alatti vezetéssel folytatná útját Rákoskeresztúr városközpontig.

Forrás: nlcafe.hu

Kép: Facebook - Rákosmenti Pirítós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal