Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Január 11. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Revita TV

London, Párizs és Grác, ezeknek a városoknak a sorába lép mostantól Győr is - VIDEÓ

London, Párizs és Grác, ezeknek a városoknak a sorába lép mostantól Győr is - VIDEÓ

A kisalföldi megyeszékhelyen az elmúlt hónapokban ugyanis európai színvonalú intelligens buszrendszer épült ki.

A helyi tömegközlekedést beszélő totemoszlopok, információs táblák és jegy -, valamint bérletkiadó automaták segítik, az autóbuszok nagy részébe pedig GPS alapon működő fedélzeti számítógépet szereltek. A több mint fél milliárd forintból megvalósult program célja a gyorsabb, hatékonyabb, kiszámíthatóbb buszközlekedés megteremtése és az utasok kényelmének javítása.

Beszélő totemoszlop az egyik forgalmas belvárosi buszmegállóban. A 24 legnépszerűbb várakozóhelyen állítottak fel olyan információs berendezéseket amelyeken percnyi pontossággal tüntetik fel, hogy mikor és melyik járat érkezik. A vakok és gyengén látók pedig egyetlen gombnyomással érhetik el a hangos szolgáltatást.

A intelligens rendszer agya, a diszpécserközpont. Innen minden egyes járatot folyamatosan nyomon követnek. Az itt dolgozó szakemberek a sofőrökökkel is bármikor kapcsolatba tudnak lépni, így azonnal korrigálni lehet ha egy busz túlságosan gyorsan halad vagy éppen késik.

Az okos busz program keretében több mint 100 helyi járatba szereltek GPS alapon működő fedélzeti számítógépet. A utasok így hangos és képes tájékoztatást kapnak az éppen következő megállóról és az átszállási lehetőségekről. 24 kiemelten forgalmas buszmegállóba pedig éjjel - nappal működő jegy - és bérletkiadó automatákat telepítettek. Bár még csak néhány hete működik az intelligens buszrendszer, az utasok többsége elégedett a fejlesztésekkel.

Az intelligens projekt gazdája, az önkormányzat azt szeretné, ha Győrben a mostani 40 % körül maradna a tömegközlekedés aránya. Ebben segíthet a jó minőségű szolgáltatás, a kiszámítható menetrend és a kényelmes jegyváltási lehetőség.

Az okos busz program összesen 563 millió forintból valósult meg, ebből 56 milliót a város állt, a többit az Új Széchenyi Terv pályázatán nyerte el az önkormányzat. A kiépült rendszerrel pedig Győr olyan nyugat - európai nagyvárosokhoz csatlakozott mint London, Párizs vagy éppen Grác.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.