Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 23. 11:30, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Madách és Az ember tragédiája: kiállítás a győri Xántus János Múzeumban

Madách és Az ember tragédiája: kiállítás a győri Xántus János Múzeumban

Új állandó kiállítás nyílik az intézmény Madách Gyűjteményének anyagából november elején a győri Xántus János Múzeumban.

Csécs Teréz, a tárlat szervezője elmondta: az évtizedeken át Győrben tevékenykedő Szabó József evangélikus püspök által 1973-ban a múzeumnak ajándékozott, Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményt, valamint az ahhoz azóta kapott, vásárolt darabokat tárják a közönség elé.

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a kollekció egyes részeit már bemutatták, hol Madách közéleti, hol a képzőművészetben betöltött szerepét állítva a középpontba, ekkora részletességű anyagot azonban most először tekinthet meg a nagyközönség. Emellett tisztelegnek a püspök emléke és életműve előtt, aki 25 évvel ezelőtt hunyt el - közölte.

Az anyag válogatásához tág teret enged az, hogy az 1861-ben született darabot a következő 145 évben 1150-nél többször állították színpadra, mindig más rendezői koncepcióban, akárcsak az, hogy számos nyelvre fordították le, ami a mű könyvészeti érdekességeinek bemutatására kínál módot. Hozzátette: olyan különlegességet is megcsodálhat a november 3-án nyitó állandó kiállításra érkező közönség, mint Somló Sári 1936 körül készült Madách-büsztje.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.