Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 13. 09:05, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Magyarországon eddig egyedülálló vérnyomáscsökkentő műtétet végeztek a győri kórházban

Magyarországon eddig egyedülálló vérnyomáscsökkentő műtétet végeztek a győri kórházban

Magyarországon először ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást, amely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiófrekvenciás roncsolásával megszünteti.

A beavatkozástól azt várják, hogy a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog. A közlemény szerint a beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a veseartériába juttatott ballonon nemcsak egy, hanem számos elektróda található, ezáltal jelentősen lerövidíti a rádiófrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a kórház kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nőbetegnél, akinek addig nyolc gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 higanymilliméter értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását. Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmus-szabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezte el a beavatkozást, aki korábban már szívkoszorúér-tágításon is átesett. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ilyen műtétet még sehol nem végeztek. Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.