Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Már csütörtöktől igényelhető a végtörlesztés rögzített árfolyamon

Már csütörtöktől igényelhető a végtörlesztés rögzített árfolyamon

Újabb, törvényben garantált segítség áll a devizahitelesek rendelkezésére, már csütörtöktől igényelhető az egyösszegű végtörlesztés rögzített árfolyamon.

A devizahitelesek svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon igényelhetik a végtörlesztést december 30-ig.

Az Országgyűlés szeptember 19-én - Rogán Antal javaslatára és a kormány támogatásával - elfogadta a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztést lehetővé tévő törvényt. A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli kérelmüket december 30-ig kell bejelenteniük a bankjuknak, és az igénybejelentéstől számított 60 napon belül kell teljesíteniük. A törvény szerint azok élhetnek a végtörlesztéssel, akiknek a devizahitelük fedezetéül ingatlanalapú jelzálog szolgál. Ezeknek a hiteleknek a több mint 80 százaléka 10 millió forint alatti, a maradék 20 százalék pedig a 10 és 30 millió forint közötti kategóriába esik, 30 millió forint feletti, devizaalapú jelzálogkölcsöne mindössze 38-40 ezer családnak van-olvasható a kormány honlapján.

A törvényben rögzített árfolyamokat a pénzintézeteknek kötelező alkalmazniuk, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb a törvényben rögzítettnél, és a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett a devizahiteleseknek vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen. Ha az adós teljesíti ezeket a feltételeket, a pénzintézet nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. Az ingatlanfedezetű devizahitel és a gyűjtőszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék. A devizahitellel rendelkezők megsegítésére kidolgozott lehetőségekkel élőket a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.

Az új törvény korlátozza a devizaalapú hitel- és kölcsönszerződések esetében devizában felszámítható költségeket, díjakat. Kizárólag azokat a költségeket és díjakat lehet felszámítani devizában, amelyek az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állnak, ideértve a kamatjellegű kezelési költséget. Azonban nem számolható fel devizában például a szerződéskötéssel, a levelezéssel, a kimutatások és igazolások előállításával, a felmondással és a szerződésmódosítással, továbbá a hitelszerződés ügyintézésével és a kapcsolódó hitelszámla lezárásával kapcsolatos díj és költség.

Díjmentessé válik az állam lakásvásárlásával, valamint a devizában felvett lakáshitelből származó követelés rögzített árfolyamon történő végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, akárcsak a vételi jog bejegyzésére irányuló eljárás és a Nemzeti Eszközkezelő javára történő vagyonkezelői jog bejegyzése.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadott egy módosítást a törvényhez, így a fix árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztéssel élni lehet a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is, ha azok fedezete ingatlan. Az eredeti elképzelések szerint a végtörlesztés lehetőségét csak azokra a devizahitelesekre terjesztették volna ki, akiknek lakáscélú jelzáloghitelük van. Végül azonban a kormánypárti frakciószövetségben a kormány támogatásával arról döntöttek, hogy ezt kiegészítik azok körével is, akiknek szabad felhasználású jelzáloghitelük van, de a jelzálog lakóingatlanra van terhelve. A végtörlesztéssel kapcsolatos törvény megfogalmazásakor azonban jogalkotási hiba miatt ez kimaradt a javaslatból, ezért volt szükség a törvény mihamarabbi módosítására, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés és az október 3-ától hatályos.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során