Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 25. 14:39, kedd | Életmód

Megfázás nyáron? Könnyen lehetséges

Megfázás nyáron? Könnyen lehetséges

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, 40 fokban is meg lehet fázni…

A megfázáshoz nem a hideg, hanem vírusok és baktériumok kellenek.

Orrfújás, láz, fejfájás… Legalább egyszer már biztosan előfordult mindenkivel, hogy strandolás helyett otthon feküdt betegen. Nyáron éppúgy meg lehet betegedni, mint máskor, hiába a sok D-vitamin, gyümölcs és zöldség. A melegben a baktériumok és vírusok kiválóan szaporodnak, ráadásul az UV-sugárzás gyengíti az immunrendszert. A nagy hőmérséklet-ingadozás megviseli az egészséges szervezetet is.

A légkondicionált helyiségben dolgozók szervezete fokozottabban van kitéve a megfázásveszélynek. Azonban a megfázáshoz elég, ha egy nagyobb bevásárló körútra indulunk: egyik üzletből a másikba megyünk, közben pedig szervezetünknek alkalmazkodni kell a sokszor nagy hőmérséklet-ingadozáshoz.

A klímától kiszárad orrunk nyálkahártyája, így könnyebben átengedi a baktériumokat, vírusokat. Ezért ha tehetjük, ne tartózkodjunk közvetlenül a légkondicionáló berendezés alatt!

Ha a nyári megfázás nem akar elmúlni, az is lehet, hogy allergiáról van szó. Aki nem küzd allergiás panaszokkal, annak nehezebb eldönteni, hogy pontosan milyen kezelésre van szüksége. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni!

A nyári megfázás ellen védekezhetünk, ha kerüljük a hideg légáramlatokat. Például otthon a lakásban csak 6-8 fokkal legyen kevesebb a kinti hőmérsékletnél. Aki légkondicionált munkahelyen dolgozik, tartson magánál pulóvert! Fontos az extrém magas UV-sugárzás kerülése és a megfelelő folyadékfogyasztás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).