Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Október 17. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Megkezdődött Győrben a Káptalandomb régóta várt fejlesztése

Megkezdődött Győrben a Káptalandomb régóta várt fejlesztése

Megkezdődött a győri Káptalandomb fejlesztése, amelynek keretében eddig nem látogatható szakrális és történelmi értékek tárulnak fel, a domb lábánál pedig a kortárs képzőművészet számára alakítanak ki bemutatóhelyet. A fejleszt

A torony termeiben a püspökség és a Püspökvár történetét bemutató kiállítás nyílik. A bazilikában is bővülnek a látnivalók, a székesegyház építéstörténetét, valamint a vérrel könnyező Szűzanya-kegykép kultuszát bemutató kiállítások számára két termet nyitnak meg a közönség előtt - mondta korábban Pápai Lajos megyés püspök.

Egyháztörténeti kiállítás nyílik a Káptalandomb egyik műemléképületében, udvarán turistapihenőt alakítanak ki, a szomszédos épületben pedig információs központ fogadja majd a vendégeket.
A domb lábánál lévő műemléképületet a Múzeumház Nonprofit Kft. újítja fel, és a rekonstrukciót követően a tervek szerint Lebó Ferenc éremművész alkotásaiból állandó kiállítást rendeznek, illetve fórumot teremtenek a kortárs képzőművészet népszerűsítésére is.

A projekt keretében rekonstruálják a lébényi román kori monostortemplom díszes homlokzatát, felújítják kődíszeit, tetőzetét pedig átépítik. A lébényi Szent Jakab Plébániatemplom Magyarország egyik legjelentősebb középkori emléke és a vallási turizmus egyik fontos állomása is egyben, mivel ott ér véget a magyarországi Szent Jakab-út. A templom közelében található régi barokk plébániaépületet turisztikai fogadó épületté alakítják, ez a templom történetét bemutató kiállításnak ad otthont, s egyben pihenőhelyül szolgál a zarándokoknak.

A turisztikai vonzerő növelését szolgáló teljes beruházás 2012. tavaszára készül el. A projektre 668 millió forintot költ a Győri Egyházmegye és a Múzeumház Nonprofit Kft. konzorciuma. A programot 560 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.