Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Március 30. 08:54, péntek | Helyi

Megkezdte működését a demensellátó központ

Megkezdte működését a demensellátó központ

Nem csak a demenciával élő időseknek, de családjaiknak is komoly segítséget jelentenek a kibővített centrum szolgáltatásai.

A nappali ellátásban részt vevőket a szállításukkal, a hozzátartozókat pedig tanácsadással segítik…
Az önkormányzat egy pályázat segítségével bővítette az Otthon utca 2. szám alatt 3. számú Idősek Klubját egy 28 demens személy nappali ellátását is biztosító épületrésszel. A klub így már 48 idős ember ellátására alkalmas. „Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a szociális ellátásra, s a győri rendelő-felújítások után szociális intézményeinket is korszerűsítjük.

Ennek fontos állomása az Otthon utcai épület felújítása, hiszen az átépítés révén itt is jelentős szolgáltatásbővítést tudunk végrehajani” – emelte ki Borkai Zsolt polgármester. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester hozzáfűzte, „a demenciával élő személyek magasabb szintű ellátásával sok család számára tehetjük könnyebbé a mindennapokat. Ez a fejlesztés jól mutatja azt a gondoskodást, ahogy a város az idősei felé fordul.”

„Ha röviden szeretném összefoglalni, a legnagyobb változás, hogy a korábbinál kétszer nagyobb terület áll rendelkezésre, az eddigi 7 helyett pedig 28 demens ellátásáról tudunk gondoskodni. A családoknak szóló tanácsadás mellett új szolgáltatás a szállítás, ami azért nagyon fontos, mert sok idős embernek az ide való eljutás jelentette a legnagyobb problémát.” – magyarázta kérdésünkre az Interprofesszionális Demencia Alapprogram-pont ismérveit Panker Mihály a Humánpolitikai Főosztály vezetője.

A centrum abban segít, hogy a demenciával élők és hozzátartozóik életminősége javuljon, és megnövelhető legyen a saját otthonukban, családtagjaik körében tölthető időszak. A központban készségfejlesztő, szinten tartó foglalkozások, egyéni és kiscsoportos terápiák zajlanak. Az idősek számára biztosított az étkezés, napközbeni pihenés, alvás lehetősége, valamint a szükséges személyi higiénés teendők elvégzése. A nappali ellátás abban is segít, hogy a szakszerű gondoskodás ideje alatt a hozzátartozók elvégezzék egyéb feladataikat, munkát vállalhatnak, vagy éppen pihenhetnek.

A korábban is meglévő területen új foglalkoztatókat és szociális helyiségeket alakítottak ki, s a padlástér is hasonló funkciót kapott. Az emeleten két közösségi tér, pihenőszoba, két iroda, és vizesblokkok létesültek. – sorolta Kányai Róbert az EESZI igazgatója. Az új beépítés és átalakítás összesen 261,15 négyzetméteres, a felújítás 254,59 négyzetméteres területet érintett. A fejlesztés fontos eleme a valamennyi fogyatékossági csoport számára megvalósuló akadálymentesítés, valamint az energiagazdaságosságot elősegítő napelem. Az eszközbeszerzés elsősorban foglalkoztató, gyógyászati segéd- és ápolási eszközöket, bútorokat, informatikai, elektronikai eszközöket, valamint fejlesztő játékokat tartalmaz. A házi segítségnyújtásban résztvevőket gyorsabban, rugalmasabban érik el majd a gondozók a 20 darab új kerékpár révén. Kányai Róbert azt is bejelentette, hogy egy újabb sikeres pályázat révén az EESZI és konzorciumi partnerei közel 300 millió forintos támogatást nyertek a demens ellátás fejlesztésére, amellyel a győri egy mintaprogrammá válik.

A „Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Győrben, I. ütem” című TOP-6.6.2-15-GY1-2016-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatása révén valósult meg. A projekt kedvezményezettje Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a támogatás összege 174 900 523 forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.