Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Október 17. 15:34, szerda | Belföld

Megnyílt a Dolce Centrum

Megnyílt a Dolce Centrum

Debreceni Olasz Centrum (DOLCE) néven nyílt kulturális központ kedden a cívis városban.

Halász D. János, a centrumnak helyet adó Debreceni Ifjúsági Ház ügyvezetője a megnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kulturális központ kialakítása az ötlettől a megvalósításig mindössze két hónapot vett igénybe.

Hozzátette: a Debreceni Egyetem (DE) olasz tanszéke révén a városnak eddig is sokrétű kapcsolata volt az olasz nyelvvel és kultúrával, céljuk, hogy a DOLCE rendezvényeivel még több embert érjenek majd el.

Pete László, a DE olasz tanszékének vezetője hangsúlyozta: a központ a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Debreceni Egyetem olasz tanszéke, a debreceni Olaszbarátok Monti Köre és a Debreceni Ifjúsági Ház összefogásával valósult meg.

Kiemelte: a tanszék idén ünnepli újraindításának 25. évfordulóját, a negyedszázados jubileumot pedig azzal szerették volna emlékezetessé tenni, hogy olasz az kultúra és az olasz nyelv terjesztését "kiviszik" az egyetem falai közül. Első lépésként az év elején a budapesti Olasz Kultúrintézettel írtak alá együttműködési megállapodást, amelynek keretében fővárosi olasz kulturális rendezvények egy részét Debrecenbe is elhozzák - ismertette a részleteket.

A kulturális programok mellett nyelvkurzusokat, nyelvvizsga-előkészítőket, társalgási klubokat is szerveznek majd.

Pete László az MTI kérdésére elmondta: Debrecen hét oktatási intézményében több száz diák tanul olaszul, a Csokonai gimnáziumban magyar-olasz két tanítási nyelvű képzés is folyik, a DE olasz tanszékének pedig mintegy 80 hallgatója van.

Forrás: turizmus.com

Kép: dehir.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.