Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. November 29. 14:55, hétfő | Helyi
Forrás: gyor.hu

Megnyílt a Téli Fesztivál – Felgyúlt az első gyertya

Megnyílt a Téli Fesztivál – Felgyúlt az első gyertya

November 26-án este kapcsolták fel Győr ünnepi díszvilágítását, és ekkor lehetett elsőként megtekinteni a Széchenyi téri fényjátékot, amely az egész Adventet végigkíséri. Vasárnap meggyújtották az első gyertyát az adventi koszor

A fesztivált Borkai Zsolt polgármester nyitotta meg, aki köszöntő beszédében Advent szépségéről, az ünnep meghittségéről beszélt, és arról, lehetőségeinkhez mérten segítsük rászoruló embertársainkat is az ünnep közeledtével.

Ezt egyébként a Széchenyi téren is megtehetjük, ahol ugyancsak pénteken nyílt meg Győr Megyei Jogú Város és Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának közös Adventi Jótékonysági Faháza. Az adakozóknak az adventi időszakban teával kedveskedik a város. Idén először nem lesz zsíros kenyér osztás, az arra fordítandó összeget a város a Hajléktalanokat Segítő Szolgálatnak ajánlja fel.

Az idei évben is lehetőség nyílik önkormányzati vezetőkkel, képviselőkkel, valamint gazdasági intézmények vezetőivel a beszélgetésre, ismerkedésre. (Erről részletesebben itt olvashat.) Borkai Zsolt polgármester beszéde végén minden győrinek áldott békés ünnepeket kívánt.

A téren összegyűlt ünneplők először láthatták az idei győri Advent egyik különlegességet, a Széchenyi téri fényjátékot, amelynek keretében karácsonyi zenére az ünnepkörhöz illeszkedő figurákat vetítenek az épületek homlokzatára. A fényjáték egyébként az adventi időszakban naponta látható este 17-22 óra között óránként.

A megnyitó után a hétvégén már több programot is rendeztek a Fesztivál keretein belül (A Téli Fesztivál programjairól, a győri Adventről részletesebben itt olvashat), vasárnap pedig meggyújtották az első gyertyát a Széchenyi téren felállított adventi koszorún.

A programot immár hagyományosan az idén is a Kereszténydemokrata Néppárt szervezte. Az est szónoka dr. Ottófi Rudolf volt, aki a Can't Art Énekegyüttes éneke után először szólt az első vasárnap angyaláról, aki kék köpenyébe burkolózva leszáll az égből.

„Az advent az ünnepekre való ráhangolódás, a közös készülődés ideje. Ma kell meggyújtani az adventi koszorún az első gyertyát. Advent első vasárnapja a hithez kapcsolódik. Ezen a vasárnapon a gyertyagyújtás közben érdemes végiggondolni hitünket, azt, hogy miben, mikben hiszünk, s hogy hiszünk-e egyáltalán, vagy pusztán kiüresedett rítusként gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit.”

Dr. Galavits József városplébános az adventi ünnepkörtől, karácsonyon, húsvéton át, pünkösdig felvázolta a keresztény hit nagy állomásait.

A Téli Fesztivál kiadvány innen letölthető!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.