Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Augusztus 21. 16:18, szerda | Külföld

Megnyitott a világ legnagyobb bicikliparkolója Hollandiában

Megnyitott a világ legnagyobb bicikliparkolója Hollandiában

Átadták a világ legnagyobb kerékpárparkolóját a hollandiai Utrechtben, a mélygarázs mintegy 13 ezer bicikli tárolására alkalmas.

A mintegy hatezer, végül 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre.

A háromszintes mélygarázs ezzel átvette a vezetést az eddigi csúcstartónak számító, 9400 férőhelyes tokiói létesítménytől. A parkolóban 480 helyet alakítottak ki teherbiciklik számára. A kerékpárosokat fényjelzések irányítják a legközelebbi üres parkolóhelyhez.

A tárolás az első 24 órában ingyenes, utána napi 1,25 euróba kerül.

A hágai kormánykoalíciós megállapodás értelmében a következő években 100 millió eurót fognak fordítani a kerékpáros infrastruktúra javítására, a keretösszeget tavaly újabb 75 millió euróval egészítették ki. Hollandiában a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, de sokan arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak helyet biciklijüknek.

A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.

Forrás: MTI, gyorplusz.hu

Fotó: Facebook / CU2030 Utrecht

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -