Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Április 19. 11:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

Megszépült, korszerű környezetben gyógyulhatnak a betegek a Petz-kórház felújított épületrészeiben

Megszépült, korszerű környezetben gyógyulhatnak a betegek a Petz-kórház felújított épületrészeiben

Négy részlege már elkészült a Petz Aladár Megyei Oktató kórháznak.

Mint ismeretes az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) támogatásával a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház történetének legnagyobb fejlesztése zajlik az egészségügyi intézményben.

Dr. Tamás László János az intézmény főigazgató-főorvosa elmondta, hogy
a kivitelezés egyszerre több helyszínen folyik és ütemterv szerint halad. Jelenleg a 8,3 milliárd forintos beruházási költség közel 20%-ánál tartanak, ám
a változások máris rendkívül látványosak. Az új hotelépületnek – melynek alapkövét fél éve, 2011. október 19-én tették le – már az utolsó szintjét építik
a szakemberek, a kivitelezés jelenleg az V. emelet betonozási munkáinál tart,
így a bokrétaünnepségre terv szerint május hónapban sor kerülhet. A főigazgató kitért arra is, hogy a fejlesztési projekt részét képező gép-műszer beszerzés is jó úton halad, a közbeszerzés eredményhirdetése a napokban várható.
A projekt-eseményen jelen volt Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára és Dr. Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója.

Dr. Szócska Miklós arról beszélt, milyen fontosak az ilyen alkalmak egy közösség életében. Ezért is jött szívesen a rendezvényre, hogy együtt örülhessen mindazokkal, akik sokat tettek az elért, szemmel láthatóan is látványos eredményekért. Elmondta, hivatalba lépésekor azt tapasztalta, hogy
az országosan több helyszínen is zajló ún. „póluskórház-beruházások”, illetve uniós forrásból megvalósuló fontos egészségügyi projektek nem voltak igazán tartalommal megtöltve, egymással ténylegesen összehangolva. Rendkívül fontosnak tartja, hogy a pólusprogramok egy struktúra részét képezzék, melyek majd a térségi átszervezéssel nyernek valódi értelmet, ezzel kerül helyére stratégiai szerepük. Szócska Miklós elmondta azt is, örül annak, hogy a fél évvel ezelőtti alapkőletételkor is jelen lehetett, tehát a saját szemével is láthatja, hogy sokak összefogása és szervezettudatos együttmunkálkodása révén hova juthat el egy beruházás hat hónap alatt.

Vermesy Sándor, a Strabag-MML. Kft. ügyvezető igazgatója a kivitelezők nevében arról beszélt, hogy büszke az elkészült épületrészekre, melyeket az általuk vállalt jó minőségben, a szakmai kritériumok figyelembe vételével tudtak megvalósítani úgy, hogy közben az egészségügyi intézményben folyamatos betegellátás folyt. Az igazgató hangsúlyozta, hogy mindez a közreműködő felek közötti konstruktív együttműködés nélkül nem valósulhatott volna meg, erre kért mindenkit a jövőben is.

Dr. Skaliczky Zoltán szervezési igazgató az elkészült projektelemekkel kapcsolatban elmondta, hogy a helikopter-leszállóhely építési munkálatai
2011 júliusában kezdődtek és – ütemterv szerint haladva - november közepére elkészült a fejlesztés ezen része. A leszállóhely a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezésekkel rendelkezik, így az éjszakai leszállás is biztosított. Jelenleg a használatba vételi engedély beszerzése zajlik.
A mentőhelikopter pilóta azonban a saját felelősségre, a szükséges helyszíni szemlét, berepülést követően már most is leszállhat a kész leszállóhelyen.
A rendezvény elhangzott, hogy a Központi Radiológiai Osztály teljes felújítása keretében a gépészeti rendszerek teljes cseréje mellett a burkolatok cseréje is megvalósult. A betegek irányítását korszerű beteghívó rendszer segíti.
A tervezett második angiográfiás készülék beszerzése folyamatban van. Végső eredményként egy teljesen korszerű, direkt digitális képet, illetve foszforlemezes digitalizálással digitális képet előállító képalkotó rendszer alakul ki.
Az elkészült részek között szerepel a „B” épület első emeletén a Radiológia mellett elhelyezkedő Központi Intenzív Osztály is, ahol teljes körű gépészeti és felület-felújítás valósult meg, így teljesen korszerűsödött az osztály. Megújultak
a központi gázellátás eszközei, a légtechnikai rendszerek, valamint a burkolatok.
A projekt kapcsán a szakmai feltételeknek mindenben megfelelő gyógyszertár kialakítása is befejeződött. A most kialakított intézményi gyógyszerészeti osztályon található a steril helyiség. A citosztatikus infúziókat előállító berendezés beszerzése jelenleg folyamatban van. A projekt megvalósítása kapcsán a gyógyszertár teljes egészében átköltözött a Zrínyi utcai telephelyről, első lépésként valósítva meg a pályázat célkitűzéseiben megjelölt tömbösítést.
Az elkészült felújítások megfelelnek a projekt-kiírás szakmai előírásainak, tervezésük és a kivitelezésük is a projekt általános elveinek megfelelően, a megadott költségkereten belül és módon történt.

A most felújított épületrészek 30 éve történt átadása óta ez az első komoly rekonstrukció. A fejlesztés megvalósulásával ezeken az osztályokon világos, letisztult, a XXI. századnak megfelelő környezetben látják el a betegeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.