Városlista
2018. október 22, hétfő - Előd

Hírek

2018. Augusztus 10. 08:37, péntek | Belföld

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készül.

Egy héttel ezelőtt már megválaszották a 2018-as Savaria Történelmi Karnevál borát, ma délután pedig jött a hivatalos tortaverseny is, szintén a Tóvendéglőben.

Ezúttal nyolc tortát kóstolhatott végig a szakmai és a diákzsűri.

A szakmai zsűrit Németh Dániel séf, a Daniel & Frére étterem társtulajdonosa, Fehér Judit cukrászmester, Erdélyi Balázs, az Év Fagylaltja verseny többszörös győztese, Sztaracsek Ádám, a Magyarország tortája 2018 cím nyertese, Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke alkották.

A diákbírák pedig Unger Patrik diákpolgármester, a Szombathelyi Diákönkormányzat két tagja, Solti Martin és Vámosi Áron, valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert Horváth Luca, Kovács Virág, Sántha Máté és Szabó Balázs voltak.

Profi és hobbi cukrászok versenyeztek egymással

Elsőként az Iseum kincsét kóstolhatták meg, ami köleslisztből, körtéből, fügeropogósból és szőlőzselésből készült.

A második a Csokolónia fantázianevet viselte, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készült. Ezt követte a mentás, kivihabos, sárga-kakaós piskótatorta, a Karneváli frissítő, majd a sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal készült Augusztus(z) hamvas barackja következett. Ötödikként a lime-os fehércsokis mouss-szal és málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta, a Vesta szállt versenybe.

A hatodik versenyző a Szent Márton tallérja volt, ami egy püspökkenyéres és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal és sztraciatella krémmel díszített kreáció. Utolsó előttiként a mézes, gyömbéres, körtés Isis Csókját ízlelhették meg, melyet habcsókkal spékeltek meg. A kóstoló a Comodusszal zárult, mely mandulalisztes tésztából, málna sziruppal, sós karamellás krémmel és málna ropogóssal készült.

A nyertest végül Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője jelentette be. Mind a diákok, mind a hozzáértők Dezse Gergő cukrászmester alkotását, a Csokolóniát választották. De dobogós lett az Iseum kincse és a Comedus is.

A győztes tortára a karneválon a Fő téri vásárban, a Szentháromság szobor lábánál csaphatnak majd le az érdeklődők.

Forrás: nyugat.hu

Kép: Bonyhádi Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 22. 18:12, hétfő | Belföld

Novembertől forog Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem

November végén kezdi el forgatni Bergendy Péter Post Mortem című horrorfilmjét, amely közvetlenül az első világháború befejezése után játszódik egy kísértetek által megszállt magyar faluban.

2018. Október 22. 17:01, hétfő | Belföld

Az Ostrom nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál közönségdíját

Kovács István az Ostrom című diplomafilmje nyerte el a közönségdíjat a luxemburgi CinEast filmfesztiválon - tájékoztatta hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t.

2018. Október 22. 15:01, hétfő | Belföld

Baseballütőkkel támadtak ismerősükre, őrizetbe vették őket

Őrizetbe vettek a rendőrök Miskolcon két férfit és két nőt, akik szóváltás után baseballütőkkel bántalmazták ismerősüket, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett

2018. Október 22. 11:01, hétfő | Belföld

Az építőipari cégek száma 25 százalékkal bővült az idén

Az építőiparban 1243 új cég jött létre az idén a harmadik negyedévében, 25 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte az Optenaz MTI-vel.