Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2018. Augusztus 10. 08:37, péntek | Belföld

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Megszületett az idei Savaria Karnevál tortája

Mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készül.

Egy héttel ezelőtt már megválaszották a 2018-as Savaria Történelmi Karnevál borát, ma délután pedig jött a hivatalos tortaverseny is, szintén a Tóvendéglőben.

Ezúttal nyolc tortát kóstolhatott végig a szakmai és a diákzsűri.

A szakmai zsűrit Németh Dániel séf, a Daniel & Frére étterem társtulajdonosa, Fehér Judit cukrászmester, Erdélyi Balázs, az Év Fagylaltja verseny többszörös győztese, Sztaracsek Ádám, a Magyarország tortája 2018 cím nyertese, Hujber Kálmánné, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke alkották.

A diákbírák pedig Unger Patrik diákpolgármester, a Szombathelyi Diákönkormányzat két tagja, Solti Martin és Vámosi Áron, valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert Horváth Luca, Kovács Virág, Sántha Máté és Szabó Balázs voltak.

Profi és hobbi cukrászok versenyeztek egymással

Elsőként az Iseum kincsét kóstolhatták meg, ami köleslisztből, körtéből, fügeropogósból és szőlőzselésből készült.

A második a Csokolónia fantázianevet viselte, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-sal és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal készült. Ezt követte a mentás, kivihabos, sárga-kakaós piskótatorta, a Karneváli frissítő, majd a sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal készült Augusztus(z) hamvas barackja következett. Ötödikként a lime-os fehércsokis mouss-szal és málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta, a Vesta szállt versenybe.

A hatodik versenyző a Szent Márton tallérja volt, ami egy püspökkenyéres és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal és sztraciatella krémmel díszített kreáció. Utolsó előttiként a mézes, gyömbéres, körtés Isis Csókját ízlelhették meg, melyet habcsókkal spékeltek meg. A kóstoló a Comodusszal zárult, mely mandulalisztes tésztából, málna sziruppal, sós karamellás krémmel és málna ropogóssal készült.

A nyertest végül Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője jelentette be. Mind a diákok, mind a hozzáértők Dezse Gergő cukrászmester alkotását, a Csokolóniát választották. De dobogós lett az Iseum kincse és a Comedus is.

A győztes tortára a karneválon a Fő téri vásárban, a Szentháromság szobor lábánál csaphatnak majd le az érdeklődők.

Forrás: nyugat.hu

Kép: Bonyhádi Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 18:06, hétfő | Belföld

Leégett egy cukrászda Leányfalun

Kigyulladt egy vendéglátóhely Leányfalun a Móricz Zsigmond úton a Petőfi sétány közelében hétfőn délután.

2019. Április 22. 16:10, hétfő | Belföld

Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői a Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében.

2019. Április 22. 14:03, hétfő | Belföld

Kocsiból lövöldöztek járókelőkre a fiatalok

A nagykátai rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 21 éves és egy 22 éves budapesti férfit.

2019. Április 22. 11:05, hétfő | Belföld

Tűzhelyen felejtett edény kapott lángra

A kiérkező rendőrök oltották el a tüzet a tatabányai lakásban.