Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 22. 18:00, szerda | Helyi
Forrás: gyor.hu

Megújult a Kálóczy téri emlékmű

Megújult a Kálóczy téri emlékmű

A Kálóczy téren található, felújított első világháborús emlékművet 2010. szeptember 22-én adták át. A 11. Tábori Vadász Zászlóalj emlékműve meglehetősen leromlott állapotba került. A teteje télen szétfagyott, és abból facsemet

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester hozzátette, korábban a Kálóczy tér egésze megújult, ahol mediterrán sétányt is kialakítottak, de az emlékmű továbbra is méltatlan állapotban volt. Az önkormányzat azonban fontosnak tartja az emlékművek gondozását, felújítását, tisztelegve ezzel is az elődeink előtt.

A restaurálási munkálatokat Lebó Ferenc szobrászművész végezte el, aki elmondta, a 11. Tábori Vadász Zászlóalj emlékművének talapzatán a nagyobb csaták helyszíneinek nevei olvashatók, amelyekben a zászlóalj harcolt. Az emlékmű oldalán az egység jele látható, amelyet feljebb helyeztek a felújítás után, biztonsági okokból.

Bár az emlékmű felújítása már elkészült, a későbbiekben az egy új elemmel is bővül, hiszen mellette egy emléktáblát is elhelyeznek, amellyel a város a zászlóaljhoz tartozó elesett hősökre emlékezik.

A 11. tábori vadász zászlóalj története 1813-ban kezdődött, és egészen az első világháborúig tartott. 1882-től csak dunántúli fiatalokkal töltötték fel a legénységet, akiknek elhelyezése az egykori győri „vadász laktanyában", a kórházzal szemközti területen volt.

Az első világháborúban a zászlóalj mintegy kétezer tagja vesztette életét. A győri emlékművet az egység megalakulásának 120-ik évfordulóján, 1933-ban emelték.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.