Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Október 11. 17:15, hétfő | Helyi
Forrás: Goodwill PR és Kommunikációs Ügynökség

Minden tízedik kémény javításra szorul

Minden tízedik kémény javításra szorul

Az országban lévő 4,6 millió kémény közül mintegy százezer életveszélyes, és közel félmillió kémény továbbra is javításra szorul. A rossz kémény, az elégtelen szellőzés évente átlagosan 20 ember haláláért felelős, pedig ezek

Az október 15-i, hivatalos fűtésszezon kezdetén egy budapesti háztetőn, a kémények között tartott sajtótájékoztatót a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete és a kéményrendszereket is gyártó Leier Hungária Kft. Az október 11-én, Budapesten, a VI. kerületi Székely Mihály út egyik lakóházának tetején tartott beszámolón Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke az október 15-i hivatalos fűtésszezon kezdetének apropóján, az Ipartestület magyarországi kémények állapotáról készített gyorsjelentését ismertette a sajtó képviselőivel.

Ez alapján, csak a fővárosban jelenleg is, több mint 100 ezer embert fenyeget szén-monoxid-mérgezés, ami évente átlagosan húsz ember haláláért felelős. A tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok, csakhogy a kéményseprők tapasztalatai szerint sokan be sem engedik házukba a szakembereket.

Pedig a fűtés és a kémény veszélyes üzem lehet. A régi technikával épített kémények okozta veszély mellett új veszélyforrás, hogy az új építésű, modern nyílászárókkal ellátott épületekben előfordulhat, hogy a kandalló nem kap elég levegő-utánpótlást, így a helyiségben lévő oxigént használja fel az égéshez. Hasonló helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a dráguló gázfűtést cserépkályhával váltják ki az ingatlan-tulajdonosok. Az oxigénszegény légtér kialakulásának megelőzésére "szellőző"-kémény beépítését javasolják a szakemberek, az új épületekben pedig már kötelező a tartalékkémény, amelyre szilárd tüzelésű kandallók, kazánok is ráköthetők.

- A kéményeket évente legalább egy-két alkalommal tisztítani kell – ez kötelezően igénybeveendő szolgáltatás, melyet országos viszonylatban mintegy 1000 kéményseprő biztosít – mondta el Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke, aki szerint az ipartestületbe tömörülő cégek az ország 95 százalékát lefedik. – Ha egy kéményt életveszélyessé nyilvánítanak, akkor hatósági intézkedést keretében hivatalos levélben felszólítják az ingatlan tulajdonosát a kémény javítására és a szabálysértés következményeire is felhívják a figyelmét.

- A kéményeket is gyártó Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban – mondta el Kocsis Csaba, az Első Magyar Kéményszövetség Felügyelőbizottsági tagja, aki kiemelten fontosnak tartja a megfelelő szakmai tájékoztatást. Éppen ezért hasznos, hogy a Leier továbbra is üzemelteti a kemenyproblema@leier.hu internetes címen elérhető információs vonalat. Ha valaki bizonytalan kéménye állapotát illetően, az ezen az információs vonalon szakemberektől kérhet tanácsot. Az e-mailben ide érkező kérdéseket a Kéményseprők Ipartestülete által biztosított, területileg legközelebbi kéményseprő szakemberhez továbbítják, aki részletesen megválaszolja azokat. Mint Kocsis Csaba elmondta, az információs vonalon az elmúlt év során számos kérdést kaptak. A tapasztalatok szerint a lakossági kérdések az évszaknak megfelelően ősszel a fűtés megkezdésekor felmerülő problémákról szólnak, télen az intenzív fűtésből és folyamatos kéményhasználatból eredő kérdéseikre várnak választ a polgárok, míg tavasszal megszaporodik azok száma, aki az iránt érdeklődnek, hogyan és milyen termékekre cserélhetik le fűtésrendszerüket és kéményüket, ha modernizálni szeretnék ezeket az eszközöket. A szervezők várakozása szerint a kemenyproblema@leier.hu e-mailcímen idén is sok lakossági kérdésre fognak hasznos tanácsokat adni a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.