Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 10. 11:05, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

MNB: súlyos bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének

MNB: súlyos bírság a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjének

Tizenöt millió forint bírsággal sújtotta a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

Az MNB Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával és végelszámolás elrendelésével zárult - emlékeztetett hétfői közleményében a jegybank.
A kialakult helyzet miatt megvizsgálták B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, a felügyeleti biztosok kirendeléséig.
A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy működése során az intézmény a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsa - hangsúlyozta az MNB.
A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható gondossággal és szakértelemmel járt el.
Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor - amely a jogszabály szerint 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet - a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát, valamint azok számosságát mérlegelte.
Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál - közölte a jegybank.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk