Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Július 03. 08:25, kedd | Helyi

Múltidéző Szent László Napok Győrben

Múltidéző Szent László Napok Győrben

Hétvégén nagy sikerrel, sok látogatóval zajlott Győrben a Szent László Napok.

Legendás Lovagkirályunk alakja a Győrben őrzött hermával egyértelműen a városhoz köthető.

A nagy tömegeket vonzó Szent László Napok, a kort megidéző időutazás, ahol a látogatók középkort idéző környezetben bolyongva találkozhatnak a hajdani királyi város hétköznapi pillanataival és kiváltságos, ünnepi eseményeivel.

Emlékére, idén is életre kelt a hagyomány, a szent uralkodó előtt tisztelgett Győr városa és a szervező Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ.

A háromnapos Szent László Napok eseményre ellátogató vendégeket lovagkort idéző hangulat, lovasszínházi bemutató, kézműves forgatag, mesterség bemutatók, korhű jelmezes felvonulás, jurták, lovagi táborok, harci tornák, játszóházak, koncertek várták a belvárosban és az Aranyparton.

Pénteken délelőtt a felvonulás mellett, "Szent László és a lovagkor történetei – Legendás lovagkirályunk és a lovagkor emlékezete Győrben" címmel zajlott tematikus séta, Husz Anikó, a Gyere Győrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetője, a kort megidéző, izgalmas történet meséléseivel.

Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó lovasszínházi zenés show is igazán különleges élményt nyújtott mindazoknak, akik szombaton este kint voltak az Aranyparton. A főszerepet, a kun varázslóasszonyt Papadimitriu Athina formálta meg. A színésznő elmondta, hogy 7-8 éve került bele a lovasszínházi produkciókba.

Az előadás producer és látványtervezője Tóth Szilárd; zeneszerzője és rendezője Derzsi György, a szöveget pedig Pesti-Nagy Kati írta. Közreműködtek a Győri Ördöglovasok és a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület.

A szereplők Szent László: Borbély Richárd; Tymotheus, lovag: Sípos Imre; Kun varázslóasszony: Papadimitriu Athina; Egy asszony: Kecskés Tímea; Kun vezér: Sándor Dávid és a Pap: Jegercsik Csaba - voltak.

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amely hét éve költözött az Aranypartra.

Összeállította: Csobay Dániel

Forrás: mufegyor.hu

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.