Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2019. Április 08. 06:45, hétfő | Helyi

Nádorvárosi emlékek

Nádorvárosi emlékek

Nádorvárosi emlékek címmel indul új tematikus séta, a GyereGyőrbe idegenvezetői csapatának szervezésében április 13-án, 10 órai kezdettel. Csobayné Pintér Évát kérdeztem a programról.


Miért érdemes Nádorváros emlékeire visszatekinteni az új sétán?
Az elmúlt években Egy út a hídon túl címmel sétáltunk már Nádorvárosban több alkalommal is. Akkor a Bem tér és a Kálvária út, Kálváriadomb került sétánk középpontjába. Most más útvonalat, más látnivalókat, más történeteket mutatunk be, hiszen a városrész sok érdekességet őriz.
A győri vártól délre eső területeket már a XV. században lakták, a török időkben ezek a helyek elpusztultak. A XVII. században a sokat emlegetett tőzsérek állatok tartására alkalmas majorokat hoztak létre. Az egykor apró házakkal szegélyezett hosszú utcák (Hosszú utca) képe a XX. század derekán teljesen átalakult, majd Nádorváros szélén felépült Adyváros és Marcalváros is. Múlt és jelen összeért.

Mire számíthatnak az érdeklődők ezen az új programon?
Ezzel a sétával ismét új utak, új élmények várják vendégeinket, akik Nádorváros történeteinek, emlékeinek, értékeinek sokszínűségéről kapnak képet egy kellemes tavaszi séta közben.
Ezúttal megtekintjük az 1941-ben épített új nádorvárosi evangélikus templomot, belső terének művészi munkái győri kötődésű művészek alkotásai. Borsos Miklós és Schima Bandi munkássága sok szállal kötődik Győrhöz.
Vajon hogy fedezhető fel a templomban Barcsay Jenő, Kodály Zoltán és Egry József alakja? Ez is kiderül a sétán.
Az ispotályok építésétől a Petz Aladár Megyei Kórház megépítéséig hosszú út vezetett városunk történetében. Zrínyi utcai historizáló épületeinek kapcsán felelevenítjük a történet legmeghatározóbb eseményeit és megemlékezünk Radnóti Miklósról is.
Több szép ligetet is érint a sétánk. Ezek közül kiemelhetjük a frissen megújult Malom ligetet. Vajon miért ezt a nevet viseli? Hogy kapcsolódik a liget környéke városunk ipartörténetéhez? Mi a környék házainak érdekessége?
Hol gyártottak először divatcikket Magyarországon?
Erről is mesélünk a sétán.

Útközben felidézzük néhány fontos művész történetét, nádorvárosi emléküket is megmutatjuk és az egykori Lenin-liget történetéről is elárulunk néhány érdekességet.

A séta az 1942-ben épült Szent Imre templom látogatásával, a templomot díszítő művészeti alkotások megtekintésével zárul. A templomot Boldog Apor Vilmos szentelte fel. A templom sok művész értékes munkáját őrzi. A látogatás során Szőnyi István freskóinak, szekkóinak jeleneteit, a templom különleges belső képét, hangulatát is megtapasztalhatjuk.


Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Regisztráció:
https://www.gyeregyorbe.hu/varosnezo-setaink/aktualis-programunk/nadorvarosi-emlekek

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 21. 12:25, kedd | Helyi

Közönségtalálkozó és kertmozi Nagy Ervinnel, Győrben

Május 22-26. között az Árkád földszinti parkolójának egy része kertmozivá alakul. Látogassatok el egy kis filmezésre, pihenjetek le babzsák fotelekben vagy vigyétek el saját piknik szetteteket.

2019. Május 20. 16:35, hétfő | Helyi

Együttműködést írt alá a kamara és az egyetem

Együttműködési megállapodást írt alá ünnepélyes keretek között a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Széchenyi István Egyetem, hétfőn.

2019. Május 20. 11:43, hétfő | Helyi

Tudunk egy jó programot szombatra

Játékos pecsétgyűjtős természetjárás a Bakony szívében.

2019. Május 19. 08:03, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp május 20-tól