Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Február 19. 06:10, szerda | Belföld

Nagyszabású mangalicafesztivállal készülnek Debrecenben

Nagyszabású mangalicafesztivállal készülnek Debrecenben

Idén is megrendezik a mangalicafesztivált Debrecen főterén, a rendezvényt másodszor kapcsolják össze kulturális attrakciókkal, közte a télbúcsúztató maskarádéval

- ezt a város turisztikáért felelős alpolgármestere közölte a keddi sajtótájékoztatón.

Széles Diána elmondta: " a mangalicafesztivállal kezdődik az idei gasztrofesztiválok sorozata, amelyekhez az önkormányzat ingyen bocsátja a szervezők rendelkezésére a város főterét, cserébe az az elvárása, hogy minőségi programokat kínáljanak."

A február 21-23. között tartandó mangalicafesztiválon kistermelők kínálják majd minőségi termékeiket, a város pedig kulturális programokkal járul hozzá a fesztivál sikeréhez – fűzte hozzá az alpolgármester.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke felidézte: 30 éve Debrecenben indult el a fajtamegmentési program, aminek eredményeként ma már 180 tenyésztő összesen mintegy kilencezer kocát tart, az éves szaporulat pedig eléri a 60 ezret.

Nagyüzemi vágóhídon – 90 százalékban Debrecenben – évi 20 ezer mangalicát vágnak le, a többi 40 ezret családi gazdaságokban dolgozzák fel – jelezte a szakember. Arról is tájékoztatott: több évtizedes, a Debreceni Egyetemhez kötődő kutatómunka eredményeként az egyesületük elérte, hogy a magyar kormány őshonos, védett veszélyeztetett kategóriában törvénybe iktassa a fekete mangalica fajtát is.

Tóth Péter nagy erkölcsi sikernek nevezte, hogy szinte a semmiből sikerült újrahonosítani egy fajtát, a fekete mangalica immár a szőke, a vörös és a fecskehasú mellett először lesz látható a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján.

Végh Attila, a fesztivál főszervezője, a Varioevent Kft. ügyvezetője a fesztivál kulturális programjai közül a Kerekes Band péntek esti koncertjét és a szombati télbúcsúztató maskarádét emelte ki a sajtótájékoztatón.

Forrás: hirado.hu

Kép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: