Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Navracsics: nem akarunk többet, csak értsenek meg minket!

Navracsics: nem akarunk többet, csak értsenek meg minket!

Mi nem többet akarunk Nyugat-Európától: csak azt, hogy értsék meg a mi történetünket, mint ahogyan mi is készséggel megértjük az ő történetüket – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott gyertyagyújtással egybekötött megemlékezésen a budapesti Terror Háza Múzeumban.

Egyfajta kettős mércére mutatott rá Navracsics Tibor, amikor feltette a kérdést: „nem tartják tragikusnak, hogy míg a náci bűncselekmények elkövetői ismertek, és lehetőség szerint el is nyerték büntetésüket, aközben a kommunista bűncselekmények elkövetőinek jelentős részét még csak nem is nevezték néven?” Azt is tragikusnak nevezte, hogy Nyugat–Európa egyáltalán nem is érdeklődik a kommunizmus bűnei iránt „Ha már megbüntetni nem tudjuk őket, legalább tudjuk, hogy kik azok”- fogalmazta meg a miniszter.

A kommunizmusnak nem csak azok voltak az áldozatai, akiket meggyilkoltak, vagy az öngyilkosságba kergettek, hanem akiknek elvették a földjét, nem tanulhattak tovább, betegek és depressziósak lettek és ezáltal rövidíttették meg az életüket – mutatott rá miniszterelnök-helyettes

Fontosnak nevezte, hogy megértessük Nyugat-Európával és a következő nemzedékekkel, hogy mit jelent a kommunizmus áldozatának lenni, mert számunkra „azok az emberek, akiket a kommunizmus áldozatainak neveznek, nem az elnyomás téglakövei, hanem a mi szabadságszobrunk építőelemei.” Az áldozatok halálának a legnagyobb értelme az volt, amit ember elérhet: a szabadság, a demokrácia és a függetlenség értelme – zárta gondolatait Navracsics Tibor.

'Nem úszhatjuk meg a kommunizmus bűneivel való szembenézést' - jelentette ki Schmidt Mária a megemlékezésen. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szintén rámutatott: míg a nácizmus felett a második világháború után ítéletet mondtak, addig a kommunizmus által elkövetett bűnök felett nem tették meg ugyanezt, pedig 'bűneik semmivel sem voltak kevésbé emberellenesek'. A kommunizmus már születésekor megmutatta valódi arcát: terrorra, kollektív megbélyegzésre, félelemre épült - mondta.

Minket múltunktól, hagyományainktól, értékeinktől akartak megfosztani, miután elvették a nemzettől önrendelkezését, szabadságát. Schmidt Mária a régió közös sikerének nevezte, hogy legyőzte a kommunizmust és kivívta a szabadságot. 'Nem feledhetjük, hogy mivel tartozunk azoknak, akik a legsötétebb időkben is kiálltak a magyar szabadságért. Köszönettel, hálával és együttérző főhajtással tartozunk nekik, miközben büszkék vagyunk rájuk.' - tette hozzá.

Mérföldkőnek nevezte február 25-ét Horváth János (Fidesz), az Országgyűlés korelnöke, amire ugyanúgy emlékezni kell, mint a magyar történelem többi eseményére, a győzelmekre és megaláztatásra - mondta. Felidézte Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkárának elhurcolásakor a nyugati világ felháborodását, az amerikai jegyzékeket és követeléseket, a jaltai szerződés betartatása érdekében tett lépéseket.

A megemlékezésen részt vett számos politikus és közéleti személyiség is. A beszédeket követően a résztvevők mécseseket gyújtottak a Hősök Falánál, ahol számos civil is elhelyezte az emlékezés gyertyáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során