Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2024. Február 17. 09:14, szombat | Helyi

Nem a belvíz aggasztja a legjobban a gazdákat

Nem a belvíz aggasztja a legjobban a gazdákat

Még most is országosan több százezer hektár van víz alatt a mezőgazdaságban, azonban a gazdákat nem a belvíz aggasztja a legjobban, hanem a terményárak és a tavalyról nyakukon maradt jelentős készletek.

Aki tavaly nem tudott az év elején szerződésket kötni és kivárt, hátha az aratás után nyomottabb áron tudja eladni a terményt, annak nem volt szerencséje és nagy mennyiségében a learatott áru is a magtárárakban maradt – mondta el a gyorihirek.hu-nak Major Béla. A kajárpéci agrármérnök és gazdálkodó kiemelte, tavaly év végére a felére estek vissza a terményárak az év elejéhez viszonyítva.

Újév jött, az árak maradtak, sőt….

A tavalyi évhez képest körülbelül 15 százalékkal csökkentek a terményárak, ez a többi közt annak köszönhető, hogy beszűkült a piac. Sok gazdálkodónak rengeteg terménye megmaradt a tavalyi évről, így most igencsak törik a fejüket, hogy lehetne megfelelő haszonnal zárni majd a 2024-es évet.

A megoldás az optimalizálás

Major Béla portálunknak elmondta az agrárium szereplőinek át kell formálniuk a gondolkodásmódjukat. Az idei évben így valószínű, hogy új növényeket is elültetnek majd a gazdák. Így a túlélés reményében a napraforgó, kukorica, cirok és búza mellett megjelenhet a földeken a bíborhere, a mák vagy éppen a facélia. A szakember szerint most mindennél fontosabb, hogy a gazdák a lehető leghatékonyabban gazdálkodjanak és optimalizálni a terméseket és a költségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.