Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem lesz kötelező a téli gumi, mégis drága lehet a hiánya

Nem lesz kötelező a téli gumi, mégis drága lehet a hiánya

Többször tárgyalt az elmúlt időszakban a kormány képviselőivel a Magyar Gumiabroncs Szövetség, hogy immár Magyarországon is legyen ajánlott a téli abroncsok használata. Ezt legkorábban jövőre, azaz a következő, 2014–2015-ös szezonban vezethetik be – mondta a Népszabadság. Morenth Péter, a szervezet ügyvezető elnöke. Még nem dőlt el, hogy ehhez a KRESZ szabályozásán vagy a biztosítási törvényeken kell változtatni.

A szövetség hangsúlyozottan ajánlásról beszél ugyan, vagyis nem köteleznék az autósokat a téli gumi megvásárlására, a gyakorlatban azonban ez mégis könnyen azt eredményezheti, hogy autósoknak invesztálniuk kell a hideg időben nagyobb tapadást biztosító szettbe.

Morenth Péter Németországot hozta fel példaként: ott nem kötelező a téli gumi használata, ám ha a sofőr karambolozik, és a rendőri intézkedés során kiderül, a balesetnek köze volt ahhoz, hogy nem az időjárásnak megfelelő gumit használt, akkor súlyos – egy garnitúra árát többszörösen meghaladó – büntetést szabnak ki rá. Ma Magyarországon az csak „városi legenda”, hogy ha valaki balesetet szenvedett vagy okozott, akkor az évszaknak nem megfelelő abroncshasználat miatt a biztosítója megtagadhatja a kártérítést – a későbbiekben azonban akár ilyen ajánlás sem elképzelhetetlen. A HTA ügyvezető elnöke szerint, ha a fővárosban az új taxis rendeletben a téli gumi használatát lehetett szabályozni, akkor alighanem általános szinten is lehet ilyen jellegű intézkedéseket hozni.

Szerinte a hazai szabályozás ódivatú, elmaradt az európai és a környező országokban alkalmazott megoldásoktól. Az összes szomszédos államban – Ausztriában, Szlovéniában, de még Romániában is – valamilyen módon kötelezővé tették már a hideg évszakokban a téli gumik használatát, ráadásul a hazai elvárásokat meghaladó normákkal. Sőt azt beszélik: valami készülődik Ukrajnában is ezzel kapcsolatban. A hazai regulák szerint a gumiabroncsok elfogadható profilmélysége téli és nyári változat esetében egyaránt1,6 milliméter. Ilyen alacsony szint egyik európai országban sem elfogadható már, a nyári gumik esetében jellemzően három, míg a téli esetében négy milliméter az elvárás – sorolja Morenth Péter, min kellene még változtatni.

Kérdés, az új szabályozás hoz-e valódi változást. A szervezet most készít felmérést a helyzetről, eredmény a jövő év elejére várható. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a magyar autótulajdonos csupán pénzügyi problémaként tekint a plusz egy abroncsszettre, holott életeket menthet, ha megfelelő módon foglalkoznának a kérdéssel. Az ajánlott „címke” bevezetése javíthat a helyzeten, több figyelem irányulna a gondokra, és ez önmagában is vásárlásra ösztönözhet – véli a szövetség ügyvezető elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal