Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 29. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Nemzetközi aggodalom a klímaváltozás miatt

Nemzetközi aggodalom a klímaváltozás miatt

Összesen tizennyolc országban készült felmérés szerint nemzetközi szinten jelenős számú ember aggódik komolyan a klímaváltozás lehetséges hatásai miatt. Bár az országok között erős eltéréseket mértek, a többség abban egyetért, h

Természetes ciklus?


Két nemzetközi cég, a Synovate piackutató és a Deutsche Welle médiavállalkozás tizennyolc országra kiterjedő felmérést készített az éghajlatváltozás aktuális társadalmi megítélésének megismerése érdekében. A több mint 13 ezer válaszadó megkérdezésével készült kutatás szerint a Föld lakossága jelentős, ám 2007 óta gyakorlatilag változatlan mértékű aggodalmat érez a globális felmelegedés lehetséges hatásaival kapcsolatban. A kutatás szerint a megkérdezettek 30 százaléka aggódik igen komolyan a jelenség miatt. A többek között ausztrál, kanadai, francia, japán, holland, török, brit és amerikai lakosok megkérdezésével készült kutatás szerint a felmelegedés miatti aggodalom Kolumbiában (69%), Ecuadorban (59%) és Kínában a legnagyobb arányú. Ez utóbbi ország esetében jelentős attitűdváltozás zajlott le az elmúlt években, mivel a jelenlegi 58 százalékhoz képest 2007-ben még csak 26 százalék volt a komoly aggodalmat kifejezők aránya.


Míg az aggódók mértéke nemzetközi szinten változatlan maradt, figyelemre méltó módon nőtt azok száma, akik közömbösen szemlélik a változásokat. 2008-ban még csak 4, a friss felmérés szerint azonban a válaszadóknak már 9 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlat megváltozása a bolygó életének természetes velejárója, és mint ilyen, nem kell aggódni miatta. A kutatók szerint ez a fajta szemléletváltozás valószínűleg azoknak a véleményvezéreknek köszönhető, akik megkérdőjelezik az időjárás megváltozását bizonyító tudományos eredmények érvényességét.



Ki a hibás?



A szkeptikusokkal ellentétben a válaszadók 28 százaléka úgy látja, az olyan jelenségekben keresendők a felmelegedés okai, mint a túlnépesedés, a folyamatosan növekvő energiaigény és a mindezekkel együtt növekvő hulladék mennyisége. A megkérdezettek 10 százaléka okolja az erdők irtását, ez a 2007-ben mért 5 százalékhoz képest jelentős változás. Leginkább Kenyában (41%) és Brazíliában (22%) aggódnak a jelentős mértékű fakivágás közvetlen és közvetett hatásai miatt.


A felmérés szerint a megkérdezettek 1 százaléka a repülőket, 4 százaléka az autókat teszi elsősorban felelőssé. A kipufogógázokat termelő járműveket hibáztatók között az oroszok vannak a legnagyobb, sőt növekvő arányban: 2008-ban a helyiek 6, jelenleg 8 százaléka véli úgy, hogy a növekvő gépkocsi-használat okolható az éghajlatváltozásért. Ezzel ellentétes irányú változás zajlott le Németország lakosainak véleményében: 2007-ben még 19, ma már csak a németek 3 százalék teszi az autókat elsődlegesen felelőssé.



Mi jön most?



A válaszadók 31 százaléka az időjárás kiszámíthatatlanságát és az extrém időjárási jelenségeket tekinti az éghajlati viszonyok megváltozásának legaggasztóbb következményeinek. A problémától Kínában (62%), Franciaországban, Németországban és Japánban (48-48%) tartanak leginkább. Az elsivatagosodás és szárazság miatt globálisan a megkérdezettek 6 százaléka aggódik, előbbi a Kenyában élőket (28%), utóbbi a kolumbiaiakat (34%) ijeszti meg legjobban.


Bár nemzetközi szinten csak a megkérdezettek 5 százaléka tart a felmelegedés mezőgazdaságra gyakorolt hatásaitól, az ausztrálok 12, az amerikaiak és kanadaiak 10-10 százaléka nevezte a farmkultúrára gyakorolt káros következményeket a legnagyobb veszélynek.



Mit lehet tenni?



A több mint 13 ezer válaszadó 42 százaléka gondolja úgy, hogy a hétköznapi állampolgárok környezettudatos magatartása segíthet leginkább a globális felmelegedés káros hatásainak mérséklésében. Arra a kérdésre, hogy mit tehet az egyén, a megkérdezettek 76 százaléka (Dél-Afrikában 95, Kínában 93%) nyilatkozott úgy, hogy az elektromos áramhasználat csökkentése sokat segíthet. 68 százalék szerint jelentős javulást eredményezhet a víztakarékosság. A kínaiak 96, a kolumbiaiak 90, az ausztrálok 88, a brazilok 87 százaléka ért ezzel egyet. A hulladék újrahasznosítása és a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése a megkérdezettek 67-67 százaléka szerint célszerű intézkedés. Utóbbinak különösen nagy a támogatottsága Hongkongban (94%) és Kínában (93%), ahol kormányzati rendelet határozott ennek szükségességéről.



Mit tesznek?



Globálisan a megkérdezettek 57 százaléka vásárolt már energiatakarékos eszközöket, 47 százalék saját állítása szerint gyakrabban használja a tömegközlekedési eszközöket (igaz, összesen a válaszadók csak több mint harmada változtatott közlekedési szokásain), tízből ketten pedig alternatív energiaforrásokat is használnak energiaigényük fedezésére. Az energiatakarékos háztartási eszközök fogyasztásában az ausztrálok (79%), a tömegközlekedés tekintetében a kínaiak (89%) és hongkongiak (86%), az alternatív energiafogyasztás vonatkozásában pedig a kolumbiaiak (36%) jeleskedtek a vizsgált országok lakosai közül.



A kisebb méretű és fogyasztású, valamint a hibrid és elektromos gépkocsik használata is népszerű ötletnek számít. Kínában mind a kisfogyasztású autók, mind a hibrid és elektromos járművek jelentős fogyasztói érdeklődésre tartanak számot, Brazíliában viszont az új típusú üzemanyaggal működő, míg Dél-Afrikában a hagyományos, de keveset fogyasztó járművek megvásárlását fontolgatják sokan.



A kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele hajlandó a környezetbarát termékekért többet is fizetni, ha kell, ellenben a befizetéses rendszerben működő kibocsátás kompenzáló (carbon offset) programok nyújtotta lehetőségekkel csak a válaszadók 15 százaléka élt már.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.