Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Október 17. 16:01, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Nyomorúság Győrtől néhány lépésre, Európától fényévnyi távolságra!

Nyomorúság Győrtől néhány lépésre, Európától fényévnyi távolságra!

Zöldségtározókban, pincék fölé épített néhány négyzetméteres házakban él egyre több család a Győr-Moson-Sopron megyei Tét határában. Az elszegényedő emberek szinte kivétel nélkül kényszerből költöztek a kunyhókba, ahol nincs

"Már két éve, hogy itt lakunk!" - mutatja otthonukat a 8 éves Patrik. Sötét, levegőtlen és kormos szobában húzza meg magát a Montvai-család. A szülők ott jártunkkor is dolgoztak, a szomszéd falu melletti paprikaföldön.

"Itt alszik anya, ott apu, ott a Petra, ott a Marci meg a Patrik, itt meg én meg a Rikárdó. - Mennyien összesen? - Heten!" - vezet "körbe" a kis viskóban a legidősebb testvér.

A győri családnál később, idén nyáron költözött Ürgehegyre Horváth János és élettársa is.

"Tétre járunk be, és ott, nyugodtan megmondom őszintén lezuhanyzunk, lefürdünk, úgy jövünk haza." Az 52 éves családfő azt mutatja, hova tervezi, ha majd lesz egyszer a parányi lakásban önálló tisztálkodási lehetőségük.

Horváth János: "Itt lesz a zuhanyzótálca, itt a fürdőszoba. Már a zuhanyzótálca megvan, itt meg a vécé."

Szeremi Györgyné és férje az eladósodott gyermekeik törlesztéséhez adták fel győri lakásukat.

"Mi ketten vagyunk itt a férjemmel, de úgyis nagyon pici, meg hát ezt is mikor mi megvettük, olyan volt, hogy már mondják, hogy ahhoz képest palota, mint amilyen volt."

Az ürgehegyiek szerint nem az alacsony komfortfokozat, hanem a munkába járás okozza a legnagyobb gondot.

Vitelki Károly: "Buszjárat a legrosszabb. Azért értéktelenek a házak, mert nem tudnak közlekedni, Koroncó 4 kilométer, Tét 7 kilométer, a buszmegálló nincs kiépítve."

"Én is tapasztaltam itt, hogy idegen nyomok voltak végig a szőlőn. Leszedik végig a gyümölcsöt, előbb leszüretelik, leszedik a gyümölcsöt, mire mi észrevettük" - mondja az őslakosnak számító Kovács Tivadarné. A régi ürgehegyiek azt mondják, az új betelepedők nemcsak idegenek, de lopni is szeretnek.

Kovács Tivadarné: "Volt amit elfoglaltak, olyan épületet, ami elhagyatott, és olyan is volt, amibe beköltöztek, akiknek tényleg nincsen lakásuk. Elég sok van, mert akiket ismerünk a túlsó soron, hát ott elég sokan laknak."

A téti gyermekjóléti szolgálatnál megtudtuk, rendszeresen látogatják a kiköltözött családokat, akiket pszichikailag is nagyon megvisel a változás, a gondozáson kívül azonban egyebet nem tudnak tenni a helyzetük javítása érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.