Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 21. 08:12, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A rezsicsökkentés védelméről és az új nemzetiségi ombudsmanhelyettesről szavaz a Ház

OGY - A rezsicsökkentés védelméről és az új nemzetiségi ombudsmanhelyettesről szavaz a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén megválaszthatja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest, valamint elfogadhatja a kormányoldal rezsicsökkentést védő politikai nyilatkozatát.

A Ház ülése 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek.
Ezután a nemzetiségi jogokat védő ombudsmanhelyettes személyéről szavaznak. Kállai Ernő eddigi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódjának Székely László, az alapvető jogok biztosa Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta. Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választja a parlamenti képviselők kétharmada, titkos szavazással.
Elfogadhatják továbbá a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint azt a kormánypárti politikai nyilatkozattervezetet is, amely a rezsicsökkentést védené az Európai Unióval szemben. Utóbbi dokumentumban fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt írták, a brüsszeli bürokrácia "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve. "A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja" - rögzíti a nyilatkozat, amelynek szövege szerint a magyar parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról.
A szavazásokat követően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-es zárszámadásáról és a hatóság jövő évi költségvetéséről tartanak általános vitát.
Az Országgyűlés a héten kedden, valamint csütörtökön és pénteken is ülésezik. Utóbbi két napon a jövő évi költségvetés általános vitáját tartják meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.