Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 03. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Oslo kapja az Európa Zöld Fővárosa címet 2019-ben

Oslo kapja az Európa Zöld Fővárosa címet 2019-ben

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást,

illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja - tudatta pénteken az Európai Bizottság.

A bizottsági közleményben kiemelték: a zsűri nagyra értékelte a norvég fővárosnak az autós közlekedés visszaszorítását célzó kezdeményezését.

"Az európaiak több mint kétharmada városokban él. Az Európa Zöld Fővárosa cím mutatja, hogy a városok úgy is növekedhetnek, hogy közben megőrzik zöld szívverésüket" - fogalmazott Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

A 2010-ben létrehozott Európa Zöld Fővárosa címet minden évben olyan város tölti be, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, valamint különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

A brüsszeli testület arról is beszámolt, hogy az úgynevezett Európai Zöld Levél díjat a belgiumi Leuven és a svédországi Vaxjö megosztva kapja meg 2018-ban. Az elismerésre olyan 20-100 ezres lakosságú városok pályázhatnak, amelyek sokat tettek a környezet javítása érdekében.

Leuven esetében elsősorban a klímaváltozás elleni küzdelmet és az energiahatékonyságot, Vaxjö kapcsán pedig a fenntartható fejlődést emelték ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése