Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Június 01. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Pannonhalmán és Szombathelyen egyszerre nyílik Szent Márton-kiállítás

Pannonhalmán és Szombathelyen egyszerre nyílik Szent Márton-kiállítás

Két helyszínen, Pannonhalmán és Szombathelyen nyílik meg pénteken az ókeresztény Pannonia leleteit mintegy 350 műtárgyon keresztül bemutató, Szent Márton és Pannónia című régészeti kiállítás.

A hagyomány szerint Szent Márton Savariában (a mai Szombathelyen) született, de a pannonhalmi dombot is számon tartják a szent szülőhelyeként. Ennek a vitának szép lezárása, hogy az ókeresztény Pannonia leleteit közös kiállításon mutatja be a Pannonhalmi Főapátság, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Püspökség és a helyi önkormányzat - mondta el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában Vida Tivadar régész.
Szombathelyen tárják a látogatók elé a római kori Pannonia ókeresztény leleteit Tóth Endre régész rendezésében, Vida Tivadar a népvándorlás kori ókeresztény leletek kiállításának kurátora Pannonhalmán, a két kiállítást pedig Takács Imre művészettörténész fogja össze főkurátorként.
Vida Tivadar elmondása szerint a 300 és 800 közötti ókeresztény leleteket talán még soha nem mutatták be egy tárlat keretében. A pannonhalmi kiállításban elsősorban a Pannonia pusztulása utáni korszak; a hunok, germánok, avarok által elpusztított területeken a kereszténység továbbélésére utaló leletek láthatók.
Szent Jeromos a 4. század végén drámai képet festett Pannonia pusztulásáról: megölték a papokat, kifosztották a templomokat; mégis voltak, akik helyben maradtak. A római kultúra továbbvivői, betelepülő és megtérő germánok kis közösségei éltek ott a 6-7. században, az ő kultúrájuk kizárólag a régészeti leleteken keresztül fogható meg - hangsúlyozta a kurátor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.