Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. November 22. 14:59, kedd | Életmód
Forrás: LWp Kommunikáció

Pedagógus a pedagógiáról: ettől lesz igazán jó tanár egy tanár

Pedagógus a pedagógiáról: ettől lesz igazán jó tanár egy tanár

15 éve minden évben november 22-e az a nap, amikor nagyobb teret kap az oktatásról szóló társadalmi párbeszéd.

Bereczki Mária, 31 éve pályán lévő tanárnő többek között arról nyilatkozott, mi miatt ég ki sok pedagógus, miben kell alkalmazkodnia egy tanárnak a diákjai generációját érintő változásokhoz, vagy mitől lesz valaki annyira népszerű, mint a Holt költők társaságának Mr. Keatingje.

Milyen személyiségű emberek alkalmasak a tanári pályára?

Tudni kell követni a változásokat, amelyek a világban, és így a gyerekek körülményeiben is lezajlanak, valamint kezelni kell ezek következményeit. Éppen a változásokhoz való alkalmazkodás képességének hiánya idézi elő sok pedagógusnál a kiégés jelenségét.

Hogyan tud egy tanár lépést tartani a gyors tempójú változásokkal?

Nem kell minden esetben követni azokat a trendeket, amelyeket a diákok. Bár rengeteg digitális lehetőség áll rendelkezésükre a kikapcsolódásra, nagyon élvezik az interaktív tevékenységeket is, főleg, ha mozogniuk, gondolkodniuk, véleményt alkotniuk kell a programok során. Nem is csoda, hiszen sok időt töltenek a számítógép monitorjára, tabletük, okostelefonjuk kijelzőjére meredve, így egy ettől merőben eltérő jellegű foglalatosság felüdülést jelenthet a számukra.

Sokat felhozott példa a diákok körében közkedvelt tanár figurájára a Holt költők társaságában a néhai Robin Williams alakította John Keating figurája. Mitől lesz egy tanár ennyire népszerű?

Összetett a kérdés. Az egyik legfontosabb tulajdonsága egy jó pedagógusnak, hogy egyszerűen szereti azt a korosztályt, amelynek tagjaival nap mint nap kapcsolatba kerül. Messzebbről megközelítve: a kulcsfogalom az emberszeretet. A kiskamasz és kamasz korcsoport egészen sajátos jellemvonásokkal bír: rengeteget álmodoznak, és táplálni is kell az álmaikat, ugyanakkor fel kell hívni a figyelmüket a kockázatokra is.Ha például a pénzügyeket oktatjuk nekik, hozzátartozik, hogy azt is elmagyarázzuk, miért veszélyes egy-egy financiális manőver. Az arányok, az arany középút is nagyon fontosak. Hiszen adott a konkrét feladat, ami bizonyos tudásanyag átadása ezeknek a fiatal embereknek. Azt is figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy nagy igényük van az empátiára, a személyességre. Adódhat például olyan helyzet, hogy a tanárnak döntenie kell: vagy hagy „elveszni” 10 percet az órából azzal, hogy a diákok személyes problémáival közösen foglalkoznak, vagy mereven ragaszkodik az óravázlatához. A legtöbb esetben a személyes kérdések feltétele azt sugallja a gyerekeknek, hogy fontosak, így ez a 10 perc végül nem lesz elvesztegetett idő, mert táplálja a tanár-diák kapcsolatot, amitől a tanulásban való együttműködés is hatékonyabb lesz.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.