Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 28. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az Engel Csoport nélkül is befejezi a Városrét-projektet a győri önkormányzat

Az Engel Csoport nélkül is befejezi a Városrét-projektet a győri önkormányzat

Kipukkadt egy újabb lufiprojekt, vagy legalábbis nem az eredeti terveknek megfelelően épül meg a több mint ötezer lakást megcélzó győri Városrét lakópark, mert az Engel-csoport forr

gy került sor a 2005-ben indult, több mint 6 milliárd forintos költségű, az első építési fázis megvalósításához szükséges 2,6 hektár terület átadására, amelyért "minimálárat" (hogy mennyi, azt nem árulta el Steszli) kapott a Rába. Ezenfelül a szerződés szerint a területtulajdonost az elkészült lakások eladása után kapott ár 11 százaléka is megillette. S mivel a tervezett három lakótömbből eddig csak kettő készült el - összesen mintegy 460 lakást adtak át, illetve értékesítettek -, a 85 százalékos készültségű harmadik lakóépület befejezése az önkormányzat és a finanszírozó UniCredit Bank mellett a Rábának is érdeke, hiszen ebből is igényt tart az említett 11 százalékra. Arra a kérdésre, hogy mikor érzékelték, hogy baj van a projekt körül, a Rába munkatársa kifejtette: az már korábban látszott, hogy a válság hatására Győrben is túlkínálat van új lakásokból, és egyre nehezebben megy az értékesítés, de a beruházó még az elmúlt év tavaszán is ígéretet tett, hogy felgyorsítja a fejlesztést, és év végére átadásra kerül a harmadik, "Dália" nevet viselő épülettömb is.
Természetesen az Engel kilépésével az önkormányzattal karöltve folytatni kívánják a fennmaradó több mint 40 hektáros terület - ami egyébként Győr belső részén található - beépítését, arról azonban, hogy a lakóövezeti besorolású városrészen milyen célú fejlesztések dominálnak majd a kialakult helyzetben, még folynak az egyeztetések. Szerencsére az infrastruktúra nagyobb területen kiépült, mint azt a három lakótömb igényli, ami - Steszli szerint - lehetővé teszi, hogy ne húzódjon el hosszú ideig a fejlesztés folytatásának beindítása.
A Dália-palota befejezésében a finanszírozó UniCredit is érdekelt, s a bank - egybeesően a lakásra várók érdekeivel - továbbra is mindent megtesz ennek érdekében - tájékoztatták lapunkat a pénzintézetnél. Ezért az Engel-csoport mellett nyitottak a beruházási részvétel iránt érdeklődést mutató további jelentkezők irányában is.
Mind a méretei, mind a struktúrája miatt már 2006-ban látszott, hogy a Városrét halott projekt, mondta a Napinak Révi Zsolt, Győr főépítésze. Ugyan a város reménykedik abban, hogy a lakosok számát az elkövetkező években akár 20-25 ezer fővel is növelni lehet, ám ha ez sikerül is, egy ilyen méretű lakótelep akkor is túlzás. Mint mondja, figyelemre méltó jel volt menet közben az is, hogy a fejlesztő egyetlen településrendezési szerződést sem írt alá, a környező infrastruktúra fejlesztése sem merült fel. A továbblépéshez azon a megállapodáson keresztül vezet az út, amelyet a város és a területtulajdonos Rába kötött egy új fejlesztési koncepció megalkotására. Az április közepére elkészülő tervben gazdasági stratégiát, területhasználati és konkrét fejlesztési koncepciót dolgoznak ki. A körvonalazódó elképzelések szerint a terület déli része gazdaságfejlesztési övezetként kisvállalkozás-fejlesztési és gazdaságfejlesztési témaparknak adhat helyet. A középső rész vegyes funkciójú, városközponti övezetté válhat, ahol az igazgatási, adminisztratív központi funkció lenne az elsődleges, egyfajta city, amely egyelőre hiányzik a győri városi struktúrából - mondja a főépítész.
A terület felső térségében két lakóövezetet alakítanának ki, melyben egy viszonylag intenzív beépítésű rész és egy minőségi villapark váltaná egymást, összesen 1000-1200 lakással. A terület sorsa Révi szerint ezt követően háromféle forgatókönyv mentén alakulhat. Legkevésbé esélyes, hogy a koncepciótervet promotálva arra egy az egyben befektetőt találnak. Reálisabb, egyben szimpatikusabb megoldás is a főépítész szerint, ha a lyoni városfejlesztési modellt vagy a budapesti rehabilitációs projektek mintáját követve a területet apránként előkészítve szisztematikusan eladogatják egy-egy projektre. Harmadik lehetőség, hogy a választások után egyfajta önkormányzati zászlóshajó-beruházásként maga az önkormányzat kezd el egy-egy csomóponti fejlesztést, amelyekre a magánberuházók rácsatlakozhatnak.
A számítások szerint a projekt értéke mintegy 180 milliárd forint lehet a területtel és az 550 ezer négyzetméternyi beépítéssel együtt. Magát az ingatlant egy értékbecslés 16 milliárd forintra taksálta, ma ez nem több 10 milliárd forintnál - véli Révi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.