Városlista
2019. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2013. Július 03. 15:30, szerda | Életmód
Forrás: sarti-info.hu

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Senki ne gondolja, hogy a görögdinnye (καρπούζι) nevét eredetéről kapta!

Az első tény, ami ezt megkérdőjelezi bennünk az, hogy angolul a görögdinnye: watermelon, aminek jelentése szó szerinti fordításban: “vízdinnye”. A németről szó szerint magyarra fordított görögdinnye szintén vízdinnye, a görög neve: ”karpoúzi“ pedig szó szerint magot jelent. Mindez arra enged következtetni, hogy a görögdinnye csak Magyarországon “görög”, tehát nem feltétlenül a görög nemzethez kapcsolódó megoldást kell keresnünk…


Mivel a “görög” csak nálunk használatos jelzője a dinnyének, valószínűleg a magyar nyelvben kell keresni a megoldást. A magyarázat valójában egy keveset használt magyar szóban rejlik. Bár az Interneten nem találunk rokon értelmű szót a “görög” szóra, a görög esetünkben a gurul szó szinonimája.

Mert mit csinál a nagy kerek dinnye? Gurul, gördül, görög… Lényegében tehát abból ered a görögdinnye elnevezés, mely szerint az óriás gyümölcs kerek formájának köszönhetően gurul, gördíthető, görgethető, vagyis görög… Persze van, aki megtalálta a megoldást arra, hogy a görögdinnye ne guruljon el: a japán kertészek már feltalálták a kocka formájú vízdinnyét!

Cikk folytatása...

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 25. 13:08, szombat | Életmód

Először találtak az utolsó jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet

Először találtak az utolsó jégkorszakból megőrződött ősi tengervizet - közölték amerikai kutatók.

2019. Május 25. 07:15, szombat | Életmód

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most már angolul is elérhető - online kalkulátorával egyszerűen kiszámolható a különféle közlekedési módozatok szénkibocsátása egy adott útvonalon.

2019. Május 24. 11:00, péntek | Életmód

Hatással van az állatok genetikai sokszínűségére a klímaváltozás

Hatással van az állatok genetikai sokszínűségére a klímaváltozás - állapította meg a berlini Charité Orvostudományi Egyetem nemzetközi kutatócsoportja a havasi mormota (Marmota marmota) örökítőanyagát vizsgálva.

2019. Május 21. 15:01, kedd | Életmód

Az ember génjeitől is függ, hogy kutyatulajdonos lesz-e

Az ember genetikai összetétele jelentős mértékben befolyásolja, hogy az illető kutyatulajdonossá válik-e vagy sem - derült ki svéd és brit kutatók tanulmányából.