Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2013. Július 03. 15:30, szerda | Életmód
Forrás: sarti-info.hu

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Senki ne gondolja, hogy a görögdinnye (καρπούζι) nevét eredetéről kapta!

Az első tény, ami ezt megkérdőjelezi bennünk az, hogy angolul a görögdinnye: watermelon, aminek jelentése szó szerinti fordításban: “vízdinnye”. A németről szó szerint magyarra fordított görögdinnye szintén vízdinnye, a görög neve: ”karpoúzi“ pedig szó szerint magot jelent. Mindez arra enged következtetni, hogy a görögdinnye csak Magyarországon “görög”, tehát nem feltétlenül a görög nemzethez kapcsolódó megoldást kell keresnünk…


Mivel a “görög” csak nálunk használatos jelzője a dinnyének, valószínűleg a magyar nyelvben kell keresni a megoldást. A magyarázat valójában egy keveset használt magyar szóban rejlik. Bár az Interneten nem találunk rokon értelmű szót a “görög” szóra, a görög esetünkben a gurul szó szinonimája.

Mert mit csinál a nagy kerek dinnye? Gurul, gördül, görög… Lényegében tehát abból ered a görögdinnye elnevezés, mely szerint az óriás gyümölcs kerek formájának köszönhetően gurul, gördíthető, görgethető, vagyis görög… Persze van, aki megtalálta a megoldást arra, hogy a görögdinnye ne guruljon el: a japán kertészek már feltalálták a kocka formájú vízdinnyét!

Cikk folytatása...

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 21. 13:26, csütörtök | Életmód

Növekszik a melanómás megbetegedések száma

Növekszik a melanómás megbetegedések száma, ezért érdemes minden évben szakemberrel is ellenőriztetni az anyajegyeket - közölte a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyász szakorvosa csütörtökön az M1-en.

2019. Február 20. 15:16, szerda | Életmód

Több kárt okozhat hosszú távon a környezetnek a laboratóriumi hús, mint a marhatenyésztés

A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói.

2019. Február 19. 05:00, kedd | Életmód

A gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatóak az otthoni méreganyagok

A vinilpadlóval borított vagy lángmentesítő anyagokkal kezelt bútorokkal felszerelt otthonokban élő gyerekek vérében és vizeletében jóval magasabb a potenciálisan ártalmas,

2019. Február 17. 07:02, vasárnap | Életmód

Az e-cigaretta egy új kutatás szerint mégsem olyan ártalmatlan

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.