Városlista
2019. március 21, csütörtök - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2013. Július 03. 15:30, szerda | Életmód
Forrás: sarti-info.hu

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Miért görög a görögdinnye elnevezése?

Senki ne gondolja, hogy a görögdinnye (καρπούζι) nevét eredetéről kapta!

Az első tény, ami ezt megkérdőjelezi bennünk az, hogy angolul a görögdinnye: watermelon, aminek jelentése szó szerinti fordításban: “vízdinnye”. A németről szó szerint magyarra fordított görögdinnye szintén vízdinnye, a görög neve: ”karpoúzi“ pedig szó szerint magot jelent. Mindez arra enged következtetni, hogy a görögdinnye csak Magyarországon “görög”, tehát nem feltétlenül a görög nemzethez kapcsolódó megoldást kell keresnünk…


Mivel a “görög” csak nálunk használatos jelzője a dinnyének, valószínűleg a magyar nyelvben kell keresni a megoldást. A magyarázat valójában egy keveset használt magyar szóban rejlik. Bár az Interneten nem találunk rokon értelmű szót a “görög” szóra, a görög esetünkben a gurul szó szinonimája.

Mert mit csinál a nagy kerek dinnye? Gurul, gördül, görög… Lényegében tehát abból ered a görögdinnye elnevezés, mely szerint az óriás gyümölcs kerek formájának köszönhetően gurul, gördíthető, görgethető, vagyis görög… Persze van, aki megtalálta a megoldást arra, hogy a görögdinnye ne guruljon el: a japán kertészek már feltalálták a kocka formájú vízdinnyét!

Cikk folytatása...

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 20. 10:15, szerda | Életmód

Újabb különleges esküvőhelyszín! Íme!

Akad, aki búvárkodás közben mondja ki a boldogító igen, mások ejtőernyőzés közben. Mostantól már a frankfurti repülőtéren is lehet házasodni.

2019. Március 18. 13:33, hétfő | Életmód

Műanyag zacskótól pusztult el egy bálna a Fülöp-szigeteknél

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.

2019. Március 17. 08:29, vasárnap | Életmód

Három liter folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiségét a testsúly határozza meg - mondta Miháldy Kinga dietetikus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

2019. Március 15. 18:05, péntek | Életmód

A mellrák nem egyetlen betegség, hanem tizenegy altípusa van

A mellráknak tizenegy genetikailag különböző altípusa van és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának az esélye- derült ki a Nature című tudományos folyóiratban publikált új tanulmányból.