Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Ismét törlesztett a héten a magyar állam a Nemzetközi Valutaalapnak és ezzel már túl vagyunk a nehezén: a szocialista kormányok által a jelenlegi kabinetre hagyott nehéz örökség felét már visszafizette Magyarország - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett kölcsönből a magyar állam – a május eleji bő 620 millió euró után – tegnap mintegy 310 millió eurót, azaz 91,5 milliárd forintot utalt át az IMF-nek. A héten egyébként a Magyar Nemzeti Bank is fizetett már vissza egy 182 millió eurónyi, azaz 53,6 milliárd forintnyi részletet a valutaalapnak. Hazánknak még augusztusban és novemberben lesz egy bő 600 millió eurós törlesztési kötelezettsége a valutaalapnak.

Emellett szeptemberben és decemberben további 300 millió eurót kell átutalnunk. Jövő márciusban lényegében 300 millió euró marad csak a hitelből, legalábbis ami az állami kötelezettségvállalást terheli. Eközben a jegybanknak jövőre még februárban és májusban további 182-182 millió eurót kell visszafizetnie.
Az IMF-hitel törlesztése bármikor megtörténhet

A fenti adatokból is látható, Magyarország bármelyik pillanatban visszafizethetné az IMF-től felvett hitel fennmaradó részét. A pénz ugyanis rendelkezésre áll az Államadósság-kezelő Központnál, a döntést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell meghoznia. A Magyar Nemzet úgy tudja, a fedezetet a februárban kibocsátott dolláralapú devizakötvényből fennmaradt hányad, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel, a Prémium euró magyar államkötvény (Pemák) értékesítéséből származó devizaforrás és az állam által lekötött devizabetétek biztosíthatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.