Városlista
2018. november 14, szerda - Aliz

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Ismét törlesztett a héten a magyar állam a Nemzetközi Valutaalapnak és ezzel már túl vagyunk a nehezén: a szocialista kormányok által a jelenlegi kabinetre hagyott nehéz örökség felét már visszafizette Magyarország - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett kölcsönből a magyar állam – a május eleji bő 620 millió euró után – tegnap mintegy 310 millió eurót, azaz 91,5 milliárd forintot utalt át az IMF-nek. A héten egyébként a Magyar Nemzeti Bank is fizetett már vissza egy 182 millió eurónyi, azaz 53,6 milliárd forintnyi részletet a valutaalapnak. Hazánknak még augusztusban és novemberben lesz egy bő 600 millió eurós törlesztési kötelezettsége a valutaalapnak.

Emellett szeptemberben és decemberben további 300 millió eurót kell átutalnunk. Jövő márciusban lényegében 300 millió euró marad csak a hitelből, legalábbis ami az állami kötelezettségvállalást terheli. Eközben a jegybanknak jövőre még februárban és májusban további 182-182 millió eurót kell visszafizetnie.
Az IMF-hitel törlesztése bármikor megtörténhet

A fenti adatokból is látható, Magyarország bármelyik pillanatban visszafizethetné az IMF-től felvett hitel fennmaradó részét. A pénz ugyanis rendelkezésre áll az Államadósság-kezelő Központnál, a döntést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell meghoznia. A Magyar Nemzet úgy tudja, a fedezetet a februárban kibocsátott dolláralapú devizakötvényből fennmaradt hányad, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel, a Prémium euró magyar államkötvény (Pemák) értékesítéséből származó devizaforrás és az állam által lekötött devizabetétek biztosíthatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 13. 18:08, kedd | Belföld

Budapestre tartó gépen verekedett össze két lett férfi

Garázdaság miatt jogerősen pénzbüntetésre ítélt a bíróság két lett állampolgárságú férfit, mert másfél hete ittasan összeverekedtek egy Londonból Budapestre tartó repülőgépen

2018. November 13. 17:22, kedd | Belföld

Frontális karambol, forgalommal szemben hajtott fel az M30-as autópályára

Baleset miatt lezárták az M30-as autópálya Miskolc felé vezető oldalát kedden Sajópetri térségében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedd délelőtt az MTI-t.

2018. November 13. 17:06, kedd | Belföld

Elhunyt Schweitzer Klára újságíró

Életének 85. évében halt meg.

2018. November 13. 16:55, kedd | Belföld

Brutális gyilkolás Budapesten - Egy fiatal lányt öltek meg

A 17 éves fiú hazakísérte a lányt, majd az újlaki utcai ház lépcsőházában brutálisan megkéselte a szerelmét. A fiú azért gyilkolt, mert a lány szakított vele. A rendőrség befejezte a nyomozást az ügyben.