Városlista
2019. március 21, csütörtök - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Túl vagyunk a nehezén: az IMF-hitel felét már visszafizette az állam

Ismét törlesztett a héten a magyar állam a Nemzetközi Valutaalapnak és ezzel már túl vagyunk a nehezén: a szocialista kormányok által a jelenlegi kabinetre hagyott nehéz örökség felét már visszafizette Magyarország - írja a Magyar Nemzet.

A Gyurcsány-kormány által 2008-ban felvett kölcsönből a magyar állam – a május eleji bő 620 millió euró után – tegnap mintegy 310 millió eurót, azaz 91,5 milliárd forintot utalt át az IMF-nek. A héten egyébként a Magyar Nemzeti Bank is fizetett már vissza egy 182 millió eurónyi, azaz 53,6 milliárd forintnyi részletet a valutaalapnak. Hazánknak még augusztusban és novemberben lesz egy bő 600 millió eurós törlesztési kötelezettsége a valutaalapnak.

Emellett szeptemberben és decemberben további 300 millió eurót kell átutalnunk. Jövő márciusban lényegében 300 millió euró marad csak a hitelből, legalábbis ami az állami kötelezettségvállalást terheli. Eközben a jegybanknak jövőre még februárban és májusban további 182-182 millió eurót kell visszafizetnie.
Az IMF-hitel törlesztése bármikor megtörténhet

A fenti adatokból is látható, Magyarország bármelyik pillanatban visszafizethetné az IMF-től felvett hitel fennmaradó részét. A pénz ugyanis rendelkezésre áll az Államadósság-kezelő Központnál, a döntést a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell meghoznia. A Magyar Nemzet úgy tudja, a fedezetet a februárban kibocsátott dolláralapú devizakötvényből fennmaradt hányad, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel, a Prémium euró magyar államkötvény (Pemák) értékesítéséből származó devizaforrás és az állam által lekötött devizabetétek biztosíthatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 20. 20:47, szerda | Belföld

Brutális baleset Szigligetnél: Feszítővágóval szabadították ki a sofőrt, mentőhelikoptert hívtak

A gépkocsi sofőrjét újraélesztették a kiérkező mentők - számolt be honlapján a katasztrófavédelem.

2019. Március 20. 18:08, szerda | Belföld

Még mindig a finnek a legboldogabbak a világon – Magyarország előrelépett

Tavalyi győzelme után idén is Finnország a legboldogabb ország a világon a boldogság világnapján, szerdán közzétett felmérés szerint. Magyarország hét helyet javítva a 62. lett.

2019. Március 20. 17:36, szerda | Belföld

Végső búcsút vettek Koós Jánostól

A Farkasréti temetőben - ahogyan az várható volt - már a temetés előtti órákban hatalmas tömeg búcsúzott az énekestől, köztük rengeteg magyar híresség.

2019. Március 20. 17:01, szerda | Belföld

Bőségesen maradt földgáz a tárolókban a fűtési szezon után is

Az idei tél átlaghőmérséklete 1,8 Celsius fok volt, a tárolókban 1,7 milliárd köbméter földgáz maradt, ami extrém hideg esetén is elég lenne a valódi tavasz érkezéséig