Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Április 19. 08:18, kedd | Életmód
Forrás: OMSZ -V

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

Pollenjelentés - már javában tart az allergiaszezon

A platán már országszerte virágzik, pollenje az elkövetkező napokban sokfelé magas, sőt esetenként nagyon magas mennyiségben lehet jelen.

A nyír pollenszórása lecsengőben van, pollenkoncentrációja jellemzően a közepes tartományban alakul, bár még helyenként elérheti a magas szintet. Elkezdődött a tölgy virágzása is, pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, a magas szintet elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészen érheti el. A gyertyán, a dió, a kőris, a fűz, az eperfafélék, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen, illetve kis mennyiségben a bükk, az ostorfa és a juhar pollenszemei is előfordulnak. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása is, de virágporuk egyelőre csak minimális koncentrációt ér el. Jelentős mennyiségben van jelen az újonnan megjelent komlógyertyán (Ostrya carpinifolia) erősen allergén pollenje a levegőben. Ezúton is felhívjuk a lakosság, illetve a kerttervezők, kertészeti szakemberek figyelmét, hogy a jövőben lehetőleg kerüljék a faj telepítését. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.