Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Március 04. 07:00, hétfő | Helyi

Premierre készül a győri színház – Riport Járai Mátéval

Premierre készül a győri színház – Riport Járai Mátéval

Szombaton, március 9-én mutatja be a Győri Nemzeti Színház, John Steinbeck: Egerek és emberek című drámáját. Járai Máté Jászai Mari-díjas színművészt kérdeztem.

Különös, kissé szokatlan időpontban fogadott Járai Máté. Este, háromnegyed nyolcra várt. A két úr szolgája, nagysikerű olasz komédia előadás alatt, két jelenete között adott egy rövid interjút.

Az 1930-as év gazdasági válsága idején játszódik az Egerek és emberek története, ahol a két főszereplő George és Lennie keresik a boldogulásukat. Saját farmról álmodoznak. Mennyire érzed ma aktuálisnak a darabot?
Ezt az előadást is már gyerekkoromban láttam, többféle rendezésben. Nagyon nagy hatással volt rám mindig, amikor megnéztem, mindig mást fogtam fel belőle, attól függően, hogy hány éves voltam.
A sok szerep közül, amit már eljátszhattam életemben, tényleg azt kell, hogy mondjam, az egyik leggyönyörűbben megírt ábrázolása a barátságnak az Egerek és emberek.
Tulajdonképpen egy fogyatékos fiú és egy srácnak a barátságáról szól. Azt gondolom nem is a kor ebben a lényeg, nagyszámosokkal, árpát zsákoló munkásemberekkel, hanem sokkal inkább az a fontossága ennek a darabnak, hogy megmutassuk a két ember, két főszereplő, valamilyen szinten misztikus összetartozását. Boldogulni próbálnak ebben a világban, nem sok sikerrel. Nehéz nekik felszínen maradni. Rólam, mint George-ról többször elhangzik, hogy „milyen jó eszű fickó, milyen okos, ügyes srác” ; Lennie-ről pedig azt kell tudni, hogy nagyon erős. Többször elhangzik, hogy „nincs ki mind a négy kereke…” Tehát egy nagyon szeretnivaló, nagy gyerekről van szó.
Az előadás folyamatosan valamiféle tragikus végkifejletet sugall. Nyílván nem szeretném „lelőni” a végét.
Próbálnak felszínen maradni és egyre nehezebben próbálják menteni a menthetőt.
Jópár évvel ezelőtt is műsoron volt az előadás a Győri Nemzeti Színházban, de azt gondolom, hogy talán ebben a verzióban, vagy a mi főszereplésünkkel, ilyen nagyszerű kollégákkal, mint például Bede Fazekas Csaba, Ungvári István, nagyon újszerű előadás lesz.
Talán megint egy másfajta színt tudok megmutatni George karakterével, amit még nem nagyon látott tőlem az itteni közönség.


Korábban említetted, hogy nagyon várod már ezt az előadást! Hogyan készülsz rá?
Rég vártam ilyen izgalommal premiert. Az izgalom alatt talán egy kicsit a rettegést is lehet érteni. Hihetetlen mennyiségű szöveget kell elmondani, ennyit még szerintem nem is beszéltem színpadon, bármilyen nagy szerepeket eljátszottam. Ugyanakkor nagyon nehéz is, mert nagyon sokszor mondom ugyanazt, csak kicsit más szavakkal. Emiatt még nagyon fontosnak tartom, hogy az idő alatt, ami még a bemutatóig hátra van, megérjen és beérjen. Azt kell, hogy mondjam, Szűcs Gábor rendező nagyon erős és biztos kézzel bánik velünk, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy március 9-re már minden egyben lesz.


Hogyan éled meg színészként, hogy most pár percig kint vagy egy előadásból, majd néhány perc múlva, ugyanabban a hangulatban vissza kell menned?
A két úr szolgájának már lassan a 70. előadásánál tartunk, tehát már olyan rutinnal vagyok, hogy tulajdonképpen nem nagyon lehet engem megzavarni.
Nyílván, az első előadásnál még nem mondtam volna, hogy gyere be interjúzni, de ilyenkor ez már nem okoz nehézséget.

Köszönöm a lehetőséget és kíváncsian várjuk a szombati premiert!
Én köszönöm!

John Steinbeck: Egerek és emberek című drámájának győri szereposztása:

Lennie Ungvári István

George Járai Máté
Candy Bede- Fazekas Csaba
Főnök Rupnik Károly
Curley Posonyi Takács László
Curley felesége Szina Kinga
Slim Molnár Zsolt
Carlson Klinga Péter
White Mohácsi Attila
Crooks Jáger András

Szerkesztette: Csobay Dániel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.