Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Szeptember 18. 08:32, szerda | Belföld

Rangos díjra jelölték a Krasznahorkai-regényt

Rangos díjra jelölték a Krasznahorkai-regényt

Krasznahorkai László, Báró Wenckheim hazatér című regénye is szerepel az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerésre, a Nemzeti Könyvdíjra jelölt könyvek között az idegen nyelvről angolra fordított művek újonnan létrehozott kateg

A Kossuth-díjas író 2016-ban megjelent regényt Ottilie Mulzet ültette át angol nyelvre, Baron Wenckheim’s Homecoming címmel. A mű a jelöltek kedden közzétett hosszú, 10-es listáján szerepel. A jelöltek öt műre leszűkített listáját – a döntősöket – október 8-án hozzák nyilvánosságra, győztest november 20-án hirdetnek.

Krasznahorkai riválisai között egy-egy lengyel, brazil, japán, chilei, ruandai, finn, norvég, arab és dán író szerepel. Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban.

A Nemzeti Könyv Alapítvány fikciós, nem fikciós, költészeti, ifjúsági és – tavaly óta – idegen nyelvről fordított kategóriában hirdet győztest szakmai testületek véleménye alapján. A 10 ezer dolláros pénzjutalommal párosuló díjat 1950 óta ítélik oda.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI Fotó - Marjai János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.