Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. December 01. 11:04, csütörtök | Életmód
Forrás: hirado.hu

Rendszeresen jársz szűrővizsgálatokra?

Rendszeresen jársz szűrővizsgálatokra?

Nő a szűrővizsgálatokra járók aránya, de még mindig sokakat visszatart a félelem, az esetleges szembesülés valamilyen betegséggel.

Az emberek leginkább kórházi, klinikai kereteken belül vizsgáltatják magukat, a nőgyógyászati szűrésekre azonban szinte kivétel nélkül magánrendelésekre mennek el a nők. Sokan szívesen járnak egészségnapokra is, ahol vércukorszintet, vérnyomást mérnek, talán mert ezeket nem kórházi körülmények között végzik.Dr. Molnár Dóra, a Róbert Magánkórház belgyógyász-kardiológus főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a betegségek korai felismerése azért nagyon fontos, mert súlyosabb elváltozások kialakulását lehet vele megelőzni. Ez nemcsak az idősebb korosztályra igaz, hanem a fiatalabbakra is. A legtöbb vizsgálat OEP-finanszírozott módon is elvégezhető.A főorvos kiemelte: az orvosi szűrések mellett érdemes rendszeresen otthon is önvizsgálatot tartani – az emlő rendszeres ellenőrzését elvégezni, illetve figyelemmel kísérni az anyajegyek kialakulását.A 25-45 év közötti korosztálynál vérnyomás és vizeletvizsgálatot a háziorvosnál is el lehet végeztetni, és ő további vizsgálatokat is előírhat.A fiatal nőknek évente érdemes elmenniük méhnyakrák-szűrésre, időszakosan a vérnyomást, valamint 2-5 évente a szív- és érrendszeri betegségeket ellenőriztetni – attól függően, hogy ki milyen családi kórelőzménnyel rendelkezik. 40 év fölötti férfiaknál kétévente javasolt a prosztatavizsgálat, nőknél a nőgyógyászati rákszűrés, 45 év feletti nőknél pedig behívórendszer keretében belép a mammográfiai vizsgálat. Dr. Molnár Dóra hangsúlyozta: sajnos a meghívók ellenére sokan nem mennek el erre a szűrésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.