Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Október 16. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Riasztórendszert építenének ki a Rábára árvízi vészhelyzet esetére

Riasztórendszert építenének ki a Rábára árvízi vészhelyzet esetére

Árvizek idején Magyarország és Ausztria között ugyan szabályozott és intenzív hidrológiai adatcsere történik, azonban a víz gyors lefolyása miatt gyakran azonnali riasztásokra és gyors intézkedésekre van szükség. A program célja, hogy

A megvalósításhoz hazánk és Ausztria az „Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés Program 2007-2013" keretén belül közös pályázatot nyújtott be.
A Stájerországi Tartományi Hivatal, mint Vezető Partner, a Burgenlandi Tartományi Hivatal, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint résztvevő partnerek által benyújtott „ProRaab(a)" elnevezésű pályázat 2008. augusztusában támogatást nyert.

A projekt célja, hogy a csapadék és a hőmérsékleti előrejelzések, illetve a mért hidrológiai adatok alapján egységes árvízi előrejelző modellt dolgozzanak ki a Rába vízgyűjtőjének jelentősebb vízfolyásaira.
Az előkészítő munkálatok 2008 márciusában megkezdődtek. A projekt futamideje 2011. dec. 31.

A költségek finanszírozása 15 % önrész biztosítása mellett 85 %-a uniós forrásból történik. Összköltsége 1,389,000 €, az elnyert Uniós támogatás összege 1,181,000 €.
A projekt által érintett területek: Dél-Burgenland, Kelet-Stájerország, Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye.

Az előrejelző modell működése:
Automatikus előrejelzéseket készítő nemzetközi számítógéphez csatlakoznak a vízügyi partnerszervezetek (Steiermark, Burgenland, Szombathely, Győr) helyi rendszerei.
A központi számítógép folyamatosan gyűjti az aktuális hidrológiai adatokat a területről, majd a meteorológiai modelleket felhasználva, szabályos időközönként vízállás, illetve vízhozam előrejelzéseket készít.
Az eredmények és az adatok interneten keresztül nyilvánosan is megtekinthetők lesznek, így az érintettek folyamatos tájékoztatást kaphatnak a folyó vízjárásáról vagy egy esetleges árhullám érkezéséről.

További részletes információkért kísérje figyelemmel a projekt honlapját: http://www.proraab.eu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.