Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 29. 07:14, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Ritkán hallható mesterek lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Ritkán hallható mesterek lépnek fel a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon

Három ritkán hallható, Grammy-díjas zenész ad szólókoncertet a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8. és 10. között a Zeneakadémián.

2014 óta háromévente rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt, a köztes években pedig háromnapos tematikus fesztiválok biztosítják, hogy ne maradjon klasszikus gitár nélkül a magyar közönség. Ebbe a sorba illeszkedik az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál is, amelyen három nagyon fontos művész, Manuel Barrueco, Paul O'Dette és David Russell koncertjét hallhatják az érdeklődők - mondta el az MTI-nek Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, az esemény szervezője.

Hozzáfűzte: ha a három Grammy-díjas művész közül csak egy fogadta volna el a meghívást, már akkor is nagyon magas lenne a fesztivál színvonala.

Az Egyesült Államokban élő, kubai származású Manuel Barrueco nevéhez olyan legendás felvételek - például Albeniz és Granados átiratai - kötődnek, amelyek etalonnak számítanak a muzsikusok között - emelte ki Eötvös József.

Hangsúlyozta: a világhírű karmester és lantművész, Paul O'Dette 16. századi angol reneszánsz művekkel lép színpadra a fesztiválon. Felvételei közül kiemelkedik John Dowland angol reneszánsz zeneszerző megismételhetetlenül magas színvonalú összkiadása.

"Élőben talán még varázslatosabb, ahogy a kezei alól megszólalnak ezek a darabok" - fogalmazott Eötvös József.

Hozzátette: a harmadik vendég a Spanyolországban élő skót származású David Russell, aki az 1980-as években még fiatal pályakezdő művészként lépett fel az 1973-ban életre hívott esztergomi gitárfesztiválon. Ma a világ egyik leghíresebb gitárművésze, megteheti, hogy az utóbbi időben nagyon kevés koncertet ad, elsősorban családjának, hobbijának él. Afrikai és indiai gyermekeket megsegítő fontos jótékonysági kezdeményezések is fűződnek a nevéhez.

"Amikor hangszerhez nyúl, az embernek eláll a szava. Még egy gitárost is meglep, amilyen intenzitással képes megszólaltatni ezt a halk hangú hangszert" - mondta.

A szólókoncertek mellett a három művész egy-egy nyilvános mesterkurzust is tart Budapesten. A kurzusokra október 15-ig jelentkezhetnek magyar és külföldi fiatal gitárművészek a www.budapestguitar.com internetes oldalon - hangsúlyozta Eötvös József.

Címkék: fesztivál, gitár, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során