Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 06. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: mti

Sárospatakon rendezik meg a visegrádi négyek országainak zongorafesztiválját

Sárospatakon rendezik meg a visegrádi négyek országainak zongorafesztiválját

Első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel rendezik meg idén augusztus 24. és 30. között a V4-ek Nemzetközi Zongorafesztivált a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon

- közölték a szervezők sajtótájékoztatón a Sárospataki Református Teológiai Akadémián (SRTA), miután hétfőn aláírták az esemény létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást.

Füsti-Molnár Szilveszter, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora elmondta: a fesztivál megszervezését intézményük kezdeményezte, amihez fesztiváligazgatónak megnyerték Gyöngyösi Ivett zongoraművészt és édesapját, Gyöngyösi Istvánt, aki a rendezvény produkciós vezetői tisztét látja el.

Hozzáfűzte: a kollégium tavaly vásárolt egy értékes zongorát, hogy az intézmény csaknem fél évezredes hagyományaihoz hűen az oktatáson túl a kultúrában is erősítse szerepét hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Úgy fogalmazott: a V4-ek ma leginkább egy politikai fogalom, de a sárospataki kollégium szeretne minél nagyobb szerepet vállalni abban, hogy az országok közötti együttműködés a kultúrában is minél erősebb legyen. Ezzel együtt szeretnék azt a szellemiséget és lelkületet hozzátenni a fesztiválhoz, amely az intézményegyüttes sajátja több száz éve.

A rektor kiemelte, hogy a fesztivál fővédnöki tisztét elvállalta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki miniszteri keretéből támogatja is a rendezvényt. Ennek köszönhetően stabil anyagi háttérrel rendelkeznek a szervezők.

Gyöngyösi István kiemelte: nem tudnak arról, hogy Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon létezne nagyobb léptékű zongorafesztivál, ezért a sárospataki rendezvénysorozat mindenképpen úttörőnek ígérkezik a négy ország alkotta térségben.

A meghívást több európai és tengerentúli zongoraművész is elfogadta már - tette hozzá. Példaként említette Kevin Kennert, aki az Egyesült Államokból érkezik, Svájcból pedig Nelson Goernert várják. A visegrádi országokból két cseh zongoraművészt, Martin Kasikot és Lukas Klánskyt hívták meg, Lengyelországot Eva Poblocka képviseli.

A nyitó- és záró koncerten Gyöngyösi Ivett lép fel a Concerto Budapesttel, amelyet Keller András vezényel. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész Debussy halálának századik évfordulója alkalmából tart beszélgetős zongoraestet. Az alapvetően komolyzenei fesztiválon teret kap a jazz is, az Erkel-díjas Binder Károly improvizációkkal szórakoztatja majd a közönséget - sorolta a produkciós vezető.

Gyöngyösi István hozzátette: a fesztivál egy hete alatt három helyszínen összesen tizenhat programot láthat a közönség. Az SRTA imaterme mellett az éppen felújítás alatt álló, de tavaszra elkészülő sárospataki református templom és a Makovecz Imre tervezte Művelődés Háza és Könyvtára ad helyet a rendezvényeknek. Az utóbbiban Rising Star címmel, a V4 országokból érkező fiataloknak ifjúsági koncerteket szerveznek, és a tehetséges művésztanulók is fellépési lehetőséget kapnak.

Az együttműködési megállapodást Füsti-Molnár Szilveszter és Gyöngyösi István mellett Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, Enghy Sándor teológia professzor, Fodor Ferenc, a sárospataki református gyülekezet lelkipásztora, Derczó István sárospataki vállalkozó, valamint Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának igazgatója írta alá.

Mint elhangzott, a részletes programot később, egy budapesti sajtótájékoztatón ismertetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során